Home Buitenland Queen Elizabeth naar laatste rustplaats: hoe ziet de dag eruit?

Queen Elizabeth naar laatste rustplaats: hoe ziet de dag eruit?

Het Verenigd Koninkrijk neemt afscheid van koningin Elizabeth. Voor de vorstin wordt in Westminster Abbey een grote staatsbegrafenis gehouden, voordat ze naar haar laatste rustplaats in Windsor Castle wordt gebracht. Hoe ziet de dag er vandaag uit?

Het lichaam van de vorstin ligt sinds woensdag in Westminster Hall, een historische zaal in het parlementsgebouw in Londen. Belangstellenden konden sindsdien dag en nacht langs de kist lopen om hun laatste eer te bewijzen. Dat is nog tot vandaag 06.30 uur mogelijk.

Wel werd de wachtrij gisteren om even na 23:30 uur gesloten. De Britse regering meldde op Twitter dat er geen capaciteit meer was en de rij daarom gesloten werd voor nieuwkomers. Vele duizenden maakten de afgelopen dagen van de gelegenheid gebruik om hun eer te bewijzen aan hun vorst, urenlang in de rij staand in een kilometerslange rij.

Lees ook:

435 mensen in Queen-wachtrij behandeld door ambulancepersoneel, wachttijd 24 uur

Wat er vandaag op het programma staat? Om 10.44 wordt de kist met daarop de koninklijke standaard, kroon, rijksappel en scepter vanaf Westminster Hall naar Westminster Abbey gebracht. Achter de kist, die op een onderstel van een kanon ligt, lopen koning Charles en andere leden van het koningshuis. De staatsbegrafenis begint om 11.00 uur in de Londense kerk, waar plek is voor tot wel 2200 gasten.

Gastenlijst 

Op de gastenlijst staan onder anderen de Amerikaanse president Joe Biden, de Franse president Emmanuel Macron, de Australische premier Anthony Albanese en de Canadese premier Justin Trudeau. Ook leden van Europese koninklijke families en de Japanse keizerlijke familie zijn erbij, onder wie koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix.

Tegen het einde van de dienst, rond 11.55 uur, volgt 2 minuten stilte in heel het Verenigd Koninkrijk en daaropvolgend het volkslied. Daarna vindt met de koninklijke familie een processie naar Wellington Arch plaats, een triomfboog op de hoek van Hyde Park. De kist wordt vanaf deze locatie met een lijkwagen naar Windsor gereden.

In deze video legt correspondent Anne Saenen uit welke route de kist zal afleggen: 

In de St. George’s Chapel op Windsor Castle begint om 16.00 uur een dienst voor onder anderen familie en (voormalig) personeel van het koningshuis. De kist wordt daar in de koninklijke grafkelder gezet en om 19.30 uur tijdens een privéceremonie met die van haar vorig jaar overleden echtgenoot Philip verplaatst naar The King George VI Memorial Chapel. Daar liggen nu alleen nog de ouders en de jongere zus van Elizabeth.

Televisie

De uitvaart wordt op grote schermen in diverse steden getoond. In de kathedralen van Manchester en Norwich is een livestream van de dienst te zien. Ook in Leeds, Newcastle, Edinburgh in Schotland en de Noord-Ierse plaats Coleraine is de uitvaart op een groot scherm te volgen. Britten kunnen de dienst ook op televisie volgen.

Nederlandse televisiekijkers kunnen onder meer bij RTL Z terecht.

Lees ook:

Biden aangekomen in Londen, miljoen bezoekers verwacht

Koning Charles ‘diep geraakt’ door vele steunbetuigingen

Aan de vooravond van de begrafenis bedankte koning Charles III iedereen voor alle steunbetuigingen. Hij en zijn vrouw koningin-gemalin Camilla zeiden in een verklaring ‘diep geraakt’ te zijn door de vele condoleances en steunbetuigingen van over de hele wereld.

“Het heeft ons buitengewoon ontroerd dat iedereen in Londen, Edinburgh, Hillsborough en Cardiff de moeite nam om langs te komen en respect te betuigen aan de levenslange dienst van mijn dierbare moeder, de overleden koningin”, zegt Charles in een bericht dat door Buckingham Palace is verspreid.

“Terwijl we ons allemaal voorbereiden om afscheid te nemen, wilde ik van deze gelegenheid gebruikmaken om al die talloze mensen te bedanken die zo’n steun en troost zijn geweest voor mijn familie en mijzelf in deze tijd van verdriet”, zei de kersverse koning.

Bekijk ook: Rouwen om de Queen? Jongeren vooral blij met vrije dag

De begrafenis van de Queen betekent een vrije dag voor de Britten en dat komt met name veel jongeren niet verkeerd uit.

Previous articleSchreuder ziet Ajax dezelfde fouten maken als in Liverpool
Next articleHacker lekt beelden game GTA 6: ‘Nachtmerrie voor gamereus Rockstar’
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments