Home Economie Prijsplafond en energietips: experts beantwoorden je vragen

Prijsplafond en energietips: experts beantwoorden je vragen

Bij veel consumenten is er nog onduidelijkheid over het prijsplafond voor energie en over hoe je het beste energie kunt besparen. Vijf vragen en antwoorden.

Olof van der Gaag, directeur van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE), en woordvoerder Joyce Donat van de Consumentenbond beantwoordden vragen van kijkers. Hieronder lees je de antwoorden op de de meest gestelde vragen.

1. Wat gebeurt er als je in een appartement woont met blokverwarming?

Bij blokverwarming komt de energie uit één centrale, voor het hele blok. Je hebt dus geen eigen cv-ketel. Vaak is dat het geval in een flat, maar stadsverwarming werkt eigenlijk hetzelfde. Je betaalt geen losse gas- en stroomtarieven, maar warmtetarieven en deze zijn gekoppeld aan de gasprijs.

De warmtetarieven worden één keer per jaar vastgesteld en dat was eind vorig jaar, dus voorlopig betaal je nog minder. Alleen zijn deze warmtetarieven niet meegenomen in het prijsplafond.

Als de nieuwe tarieven in december worden vastgesteld en ze worden nog steeds gekoppeld aan de gasprijs, dan gaan de warmtetarieven wél enorm omhoog. Bij blokverwarming komt daar nog bij dat het vaak huurhuizen zijn, die minder goed zijn geïsoleerd. En de bewoners hebben vaak geen geld voor isolatie.

Lees ook:

Energiebedrijven in de fout met prijsverhoging: te laat aangekondigd

Kortom: als je warmte afneemt, is het nog maar de vraag wat er gaat gebeuren met het prijsplafond. Als dat plafond niet voor deze gebruikers gaat gelden, krijgen ze in december met een fors hogere rekening te maken.

2. Bij stadsverwarming gebruik je geen gas, maar het tarief steeg toch. Hoe zit dat?

Dit is ook nog niet opgelost. Premier Rutte heeft gezegd dat er nog naar moet worden gekeken. Maar het is wel belangrijk om vast te stellen dat de stadsverwarming momenteel fors goedkoper is dan aardgas.

De warmtebedrijven moeten zich aan twee dingen houden. Ten eerste mogen ze niet duurder zijn dan aardgas en in de tweede plaats houdt de ACM toezicht op wat ze ‘redelijk rendement’ noemen. Uit onderzoek van ACM blijkt ook dat veel warmtebedrijven ver onder de maximaal toegestane tarieven zitten. Ze mogen op basis van de aardgasprijs hogere tarieven rekenen, maar dat doen ze niet.

In de video hieronder zie je wat een prijsplafond voor energie voor jou betekent:

Dat is mede omdat ze weten dat de ACM goed toezicht houdt. Warmtebedrijven kunnen de tarieven voor stadsverwarming echt niet zomaar omhoog gooien als daar geen goede onderbouwing voor is.

3. Is het verstandig om de verwarming overdag en ‘s nachts uit te zetten?

Ja, dat is zeer verstandig. Het is één van de simpelste tips: gebruik alleen de verwarming in de ruimte waar je bent. En zet de verwarming al uit een uur voordat je naar bed gaat. Want dan is het beneden toch nog warm genoeg. 

Hieronder zie je beste bespaartips: samen douchen is de leukste tip, maar dit helpt ook:

Zet hem bijvoorbeeld op 15 graden. Je huis koelt echt niet snel meer af. De verwarming kan ook wel helemaal uitgezet worden, maar alleen in een goed geïsoleerd huis. Voor tochtige huurhuizen is het advies de verwarming niet kouder dan 15 graden te zetten, anders krijg je last van vocht en schimmels.

4. Loont een thuisbatterij?

Het loont heel goed voor het Nederlandse energiesysteem, maar niet voor jezelf. De stroom van je zonnepanelen wordt verrekend met je eigen verbruik. Dat moet eigenlijk veranderen om mensen te stimuleren om wél in een thuisbatterij te investeren.

Er zijn wel projecten waar mensen thuis een batterij installeren en daarbij samenwerken met netbeheerders of energiebedrijven. Dan kunnen die netbeheerders en energiebedrijven van het geheel aan thuisbatterijen gebruikmaken, waarbij mensen een vergoeding krijgen.

Lees ook:

Energiecompensatie vanaf 1 november dreigt terecht te komen bij mensen met laag tarief

5. Wat is de allerbeste energietip?

Isoleren, isoleren en isoleren. Mensen denken dan meteen aan spouwmuren en dakisolatie. Daarvoor moet je woningeigenaar zijn en ook een beetje geld hebben. Maar wat opvalt, is dat er nog steeds heel veel mensen de kleine dingen niet doen. Denk hierbij aan isolerende gordijnen, de mooie ombouw om de verwarming afhalen, ventilatoren onder je verwarming, radiatorfolie achter je verwarming. Er is nog zoveel te doen aan kleine dingetjes.

Een leuke tip is: ‘ga samen douchen in plaats van alleen’. Mocht je daar geen geschikte partner voor hebben, maak dan dit weekend een tochtje door je huis en ga naar de bouwmarkt voor deurdrangers, brievenbusborstels, radiatorfolie, een waterbesparende douchekop en ledlampen. Niemand heeft zin om zijn weekend daaraan te besteden, maar het kan je zo twintig procent van je energie schelen.

Kijk hier de hele extra uitzending terug: jouw vragen over de energierekening beantwoord:

Previous articleShahid protesteert iedere dag in Iran: ‘Ik ben geslagen, mijn vriend heeft een gebroken arm’
Next articleWaarom je niet moet doorspoelen met het deksel van je wc open
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments