Home Buitenland Oekraïne vraagt om spoedzitting VN-veiligheidsraad over nepreferendums

Oekraïne vraagt om spoedzitting VN-veiligheidsraad over nepreferendums

Oekraïne wil dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties een spoedzitting belegt om de nepreferendums te veroordelen die Rusland momenteel orkestreert in bezet gebied.

“Rusland moet verantwoordelijk worden gehouden”, zei een woordvoerder van de Oekraïense regering bij de VN.

Op het Oekraïense verzoek is nog niet gereageerd. 

Schijn niet opgehouden

Rusland houdt momenteel nepvolksraadplegingen in de Oekraïense gebieden die het veroverd heeft, waarin de bevolking wordt gevraagd of ze bij Rusland of Oekraïne willen horen. Zelfs in Russische media wordt de schijn niet opgehouden en wordt gemeld dat de uitslag al lang vaststaat. 

Het Russische staatspersbureau meldt dat op 30 september begonnen wordt met de ‘toetreding van Donetsk, Loehansk, Cherson en Zaporizja tot de Russische federatie’.

Lees ook:

Opnieuw demonstraties in Russische steden tegen mobilisatie, al 700 arrestaties

Gevreesd wordt dat Rusland zodra het de gebieden als Russisch ziet, het ook zal verdedigen als het eigen grondgebied. Dat zou erop neerkomen dat president Poetin vindt dat hij in zijn recht staat om kernwapens in te zetten. De Russische militaire doctrine schrijft voor dat kernwapens kunnen worden gebruikt als Rusland in zijn bestaan wordt bedreigd. 

Oekraïne en de westerse landen die Oekraïne steunen hebben al aangegeven zich niks aan te trekken van deze nepreferendums. 

Lees ook:

Zelenski aan opgeroepen militairen: saboteer Russisch leger van binnenuit

RTL Nieuws

Oorlog in Oekraïne Oekraïne

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments