Home Lifestyle Hier moet je op letten bij het kiezen van het juiste haardhout

Hier moet je op letten bij het kiezen van het juiste haardhout

Het stookseizoen komt er aan óf is voor velen zelfs al begonnen. Maar welk haardhout past nou het beste bij jouw kachel of open haard én welk type hout geeft de meeste warmte af? In dit artikel geven wij alle tips over welk soort hout jouw kachel nodig heeft om jouw huis zo effectief mogelijk te verwarmen.

Volgens Openhaardhout Gigant zijn elzenhout, berkenhout, essenhout en eikenhout de vier bekendste houtsoorten voor in de kachel of open haard. Hieronder zetten we de eigenschappen op een rij zodat je zeker weet dat je het meest geschikte hout jouw kachel of open haard inslaat. 

Elzenhout

Elzenhout is een zachte houtsoort en brandt makkelijk en snel. Het is met name geschikt voor kleine houtkachels en accumulerende kachels. Het hout geeft een speelse vlam wat zorgt voor een mooi effect. Per keer zijn één tot twee blokken hout al voldoende om de kachel mee aan te steken.

Berkenhout

Berkenhout is ook een zachte houtsoort en brandt eveneens snel en gemakkelijk. Dit type hout is echter alleen geschikt voor de kleine kachel variant. Hiervoor heb je per keer iets meer hout nodig dan bij elzenhout, maar alsnog niet veel: aan twee tot drie blokken hout heb je al genoeg. 

Essenhout

Essenhout is een harder houtsoort ten opzichte van de twee bovenstaande soorten. Het hout heeft een gemiddelde brandsnelheid, geeft veel warmte af aan je huis én zorgt voor mooie vlammen. Dit type hout is geschikt voor de middelgrote kachel en je hebt drie tot vier blokken hout nodig om ‘m aan te steken. 

Eikenhout

Eikenhout is één van de bekendste houtsoorten in Nederland, daarom kom je ze ook wel in elk bos tegen. Het is een harde houtsoort met een trage brandsnelheid, dat met name geschikt is voor de grote kachels. Erg fijn aan dit type hout is dat het veel warmte en weinig rook afgeeft (mits het goed droog is!). Ook is het hout goed te combineren met lichtere houtsoorten. Wat ook voordelig is aan dit soort is dat je het kunt gebruiken om de barbecue mee op te stoken. Met dit hout heb je per keer wel wat meer nodig dan bij de andere houtsoorten, namelijk vier tot vijf blokken.

Lees ook:

10 tips om je houtkachel of open haard op een minder ongezonde manier te stoken

Houtvoorraad opslaan

Wanneer je hebt gekozen voor het beste hout voor jouw open haard of kachel is het handig om een voorraadje in te slaan. Toch kan het opslaan van haardhout een behoorlijke uitdaging zijn. Zo moet het haardhout altijd op een droge plek staan, bijvoorbeeld in de schuur, in de kelder of onder een afdakje. 

Als je het haardhout opslaat in een dichte ruimte moet je er wel voor zorgen dat het hout volledig droog is. Vochtig hout gaat tijdens het stoken extreem roken, wat niet goed is voor de gezondheid, maar ook niet voor je kachel. Als je het hout buiten op een geschikte plek opslaat, zorg er dan voor dat het vocht van de grond niet in het hout kan trekken, door het bijvoorbeeld op een pallet te stapelen. 

Vochtpercentage

Twijfel je of je hout droog genoeg is om te stoken? Dan kun je een vochtmeter gebruikten. Deze laat in één oogopslag zien of je hout het geschikte vochtpercentage heeft (tussen 12% en 18%). Ideaal als je je eigen gehakte hout laat drogen, of als je twijfels hebt over het vochtpercentage hout dat je wil kopen of gekocht hebt. Wil je hout kopen dat direct te stoken is? Kies dan voor ‘ovengedroogd’ haardhout. Dit zou het juiste vochtpercentage moeten hebben, waardoor het hout volledig en netjes opbrandt. 

Tip: Bewaar het haardhout op houten pallets, het hout hangt dan boven de grond en kan goed doorluchten.

Lees ook:

Dit is de beste én snelste manier om je houtkachel aan te steken

Uiteraard kun je een deel van je houtvoorraad natuurlijk ook gewoon in huis kwijt, naast de haard of kachel. Zo kan het nog even verder drogen én het staat natuurlijk ook nog eens erg mooi! 

Fotocredits: 

  • istock

Elke week nieuwe tips en inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Dit is een artikel van

Nieke Kuperus

Wonen Warmte

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments