Home Sport Qatar verplicht burgers dienst te doen als beveiliger bij WK voetbal

Qatar verplicht burgers dienst te doen als beveiliger bij WK voetbal

Qatar heeft honderden burgers, onder wie diplomaten die uit het buitenland moeten terugkeren, opgeroepen voor een verplichte militaire dienst waarin zij als beveiliger moeten optreden tijdens het WK voetbal.

Dat meldt persbureau Reuters op basis van een bron en documenten die het in handen heeft. De inzet van dienstplichtigen, van wie een aantal normaal gesproken uitstel zou krijgen, geeft aan hoe hoog de nood is in het golfstaatje bij het huisvesten van een van de grootste sporttoernooien ter wereld.

Smokkelwaar opsporen

Uit de documenten blijkt dat zij worden getraind om wachtrijen bij de stadions te begeleiden, fans te fouilleren en smokkelwaar op te sporen als alcohol, drugs of wapens.

Lees ook

Van Gaal vindt wijziging WK-schema opmerkelijk: 'Zij hebben dag langer rust'

Qatar telt slechts 2,8 miljoen inwoners, van wie er amper 380.000 de Qatarese nationaliteit hebben en heeft al een overeenkomst gesloten met Turkije over de inzet van 3000 politieagenten uit dat land.

Lees ook

Van Gaal: 'Belachelijk dat WK in Qatar is'

Patriottische plicht

De betreffende burgers moesten zich begin september al melden op een militair kamp ten noorden van Doha. Ze kregen te horen dat het hun ‘patriottische plicht’ is om mee te helpen. “De meesten zijn daar omdat het moet, ze willen niet in de problemen raken”, aldus de bron aan Reuters.

Lees ook

Qatar reageert op kritiek Van Gaal: 'Belachelijk dat hij dat zegt'

Dienstprogramma

In een reactie meldde een regeringsfunctionaris dat het nationale dienstprogramma van Qatar tijdens het WK gewoon doorgaat. Sinds 2014 moeten Qatarese mannen tussen 18 en 35 jaar minstens vier maanden met het leger trainen als onderdeel van de dienstplicht die de emir, sjeik Tamim bin Hamad al-Thani, heeft ingevoerd.

Het WK begint op 20 november.

RTL Nieuws / ANP

FIFA WK voetbal Interland voetbal Nederlands elftal Qatar

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments