Home Nett binnen Gekibbel om de thermostaat: 'Mijn man snapt niet dat we moeten opletten'

Gekibbel om de thermostaat: ‘Mijn man snapt niet dat we moeten opletten’

'Heb je nou weer aan die thermostaat gezeten?' Een opmerking die dezer dagen in veel huizen te horen zal zijn. Door de hoge energieprijzen kiezen veel mensen ervoor om de temperatuur in huis te verlagen. Al doen sommige mensen het stiekem, als de huisgenoot niet oplet. Het blijkt namelijk nog best lastig om het met elkaar eens te worden.

Dat blijkt uit reacties op een oproep van RTL Nieuws op Facebook.

Neem Fiona. “Elke dag weer”, verzucht ze. Het is haar puber die steeds aan de knoppen zit te draaien en het ‘altijd koud heeft’.

Hoe ze dat oplost? Door de thermostaat maar telkens terug te draaien. “En haar te waarschuwen dat ze er af moet blijven. Maar pubers zijn selectief doof.”

Stiekem aan de knoppen

Bij Brenda Goorden hetzelfde tafereel. Zij heeft het ‘t liefst 19 graden. “En manlief 21 graden”, laat ze weten. “Dus wij verzetten regelmatig stiekem de knoppen als de ander het niet in de gaten heeft. Ik ben nu eenmaal geen koukleum. Mijn man wel.”

Gekibbel over de thermostaat is natuurlijk niet alleen iets van deze tijd. Drie jaar geleden bleek uit onderzoek al dat bijna de helft van de Nederlandse stellen er weleens gedoe over heeft. Zelfs als er afspraken zijn, zet één op de vijf de thermostaat toch weleens stiekem hoger. De hoge energieprijzen zorgen nu voor een nieuwe dimensie.

Al heeft Brenda het nog goed. Ze heeft een vast contract dat nog bijna drie jaar loopt. “Dat is in deze tijd een grote luxe. Dus het is geen noodzaak, maar een beetje besparen kan geen kwaad.”

‘Kinderen vonden het niet leuk’

Veel andere reageerders hebben die luxe niet. Bij Hanna Rudolphie de Bruijne staat de thermostaat op 10. Nu is het nog te doen, het is 19 graden binnen. “Maar we hebben al gezegd dat we met truien en dekens op de bank gaan, en we liggen om 20.30 uur op bed. Gaan we daar tv kijken.”

Dat vonden de kinderen ‘eerst niet zo leuk’, geeft ze toe. “Maar nu ze het nieuws hebben gekeken snappen ze het. Ja, alle lampen gaan ook uit, alleen de tv op de slaapkamer gaat aan.”

Draaien aan de thermostaat onverstandig?

Soms is het volgens Milieucentraal verstandig en soms juist onverstandig om aan de knoppen te draaien:

Niet verstandig: Bij vloerverwarming is de temperatuur van het water veel lager dan in gewone radiatoren. Daardoor duurt het lang voor je woonkamer is opgewarmd. Het rendement van je cv-ketel of warmtepomp werkt minder goed als die in korte tijd het huis flink moet opwarmen. Niet te veel draaien aan de thermostaat dus!

Niet verstandig: De verwarming ‘s nachts helemaal uitzetten: je huis kan dan te vochtig worden. Ook bij vloerverwarming is het goed om de temperatuur op zo’n 17 tot 18 graden te houden. In een goed geïsoleerd huis hoeft de verwarming daarvoor ‘s nachts niet of nauwelijks te branden.

Wel verstandig: Zet de verwarming ‘s nachts op 15 graden, een uur voor je naar bed gaat. (Als je alleen vloerverwarming hebt kun je er beter niet te veel aan zitten, 18 graden is prima (zie punt 1)). Dat scheelt op je gasverbruik. Het kost energie om het huis ‘s ochtends op te warmen, maar lang niet zoveel als er nodig zou zijn om de hele nacht het huis op temperatuur te houden.

Bij Joyce thuis gaat het er ook zo aan toe. Bij haar is het 18 graden. “Als het ‘s avonds te koud is, dan met een trui aan en een dekentje op de bank”, reageert ze via Facebook. “Of tegen 21.00 op bed een filmpje kijken.”

Ook anderen kiezen ervoor om, als het koud is, lekker (tegen elkaar aan) onder de dekens te kruipen. “Ben bang dat de kraamafdelingen het over negen maanden druk gaan krijgen”, grapt iemand.

‘Hij begrijpt niet dat we moeten opletten’

Slaande ruzies zijn het nog niet, maar bij Sabine thuis is er inmiddels wel wat irritatie. Haar partner wil ‘Dominicaanse temperaturen’ in huis, zegt ze. “En ik die van Alaska. Ja, ik zet ‘m altijd lager en hij zet het altijd hoger. Hij begrijpt niet dat we moeten opletten.”

Ze denken er allebei totáál anders over. “Ja”, zegt Sabine. “Ik wil bewust zijn, zodat mijn rekening niet uit de hand loopt. Hij heeft zoiets van: ik ga niet in de kou zitten. Maar hij vindt ook dat hij in een korte broek moet kunnen zitten. Ik denk dat we gewoon een vest moeten pakken. Maar dat botst inderdaad.”

‘Best irritant’

Het valt in de reacties op: het zijn vooral mannen die de temperatuur hoog willen houden. “Ik was altijd de koukleum in huis”, zegt Geja. “Mijn man had het altijd warm. Nu is het plotseling andersom. Ik zie het als gevalletje dwars doen. Best irritant.”

Haliema houdt ook van koud, en haar man van warm. “Ik win altijd.”

Tot slot: Tanja. Zij zegt heel wijselijk: “17 graden hier in huis en dat blijft het voorlopig ook. Ruzie maken hierover doen we niet, dat kost nog meer energie.”

Lees ook:

Uitgelegd: let hier op als je een slimme thermostaat koopt

RTL Nieuws

Energiebesparing Energie Energiecrisis Energierekening

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments