Home Buitenland Orkaan Ian koerst richting Florida terwijl heel Cuba zonder stroom zit

Orkaan Ian koerst richting Florida terwijl heel Cuba zonder stroom zit

Inwoners van Florida moeten zich klaarmaken voor levensbedreigende overstromingen en windsnelheden tot mogelijk wel meer dan 200 kilometer per uur. Orkaan Ian is onderweg naar de Amerikaanse staat en komt daar vanavond (Nederlandse tijd), eerder dan verwacht, aan. “Het ziet er niet goed uit”, zegt meteoroloog Maurice Middendorp van Buienradar. Intussen zit heel Cuba in het donker.

Orkaan Ian is momenteel een categorie 3 orkaan die zich tussen Cuba en het vaste land van de Verenigde Staten bevindt. Vanavond komt Ian aan, de orkaan ‘landt’ aan de westkust van Florida. “Dat gebied wordt niet zo vaak getroffen door orkanen”, zegt Buienradar-meteoroloog Maurice Middendorp.

Windsnelheden tot 210 kilometer per uur

Of Ian als categorie 3 of 4 orkaan aankomt is nog niet duidelijk. In het laatste geval zijn gemiddelde windsnelheden tot 210 kilometer per uur mogelijk.

“Als wij een zware storm in Nederland hebben, meten we soms windstoten tot 130 kilometer per uur”, zegt Middendorp bij wijze van vergelijking. “Dat is al voldoende om bomen te doen omvallen.”

Lees ook:

Orkaan op komst: maanraket gaat terug naar de hangar

Behalve de wind moeten inwoners van Florida zich volgens Middendorp vooral zorgen maken om het water. Er wordt tot 300 millimeter regen verwacht en daarnaast kan de golfhoogte (tot 3 meter) voor overstromingen in kustgemeenten zorgen. Op sociale media zijn de eerste beelden van overstromingen al te zien terwijl het nog uren duurt voordat de orkaan aan land komt.

De laatste keer dat de regio getroffen werd door zo’n zware orkaan als Ian was in 1921. “Ze hebben geluk gehad”, zegt een meteoroloog van het Amerikaanse weerinstituut tegen de BBC. Als orkaan Ian de regio vol treft, kan het gebied in enkele dagen tijd ‘onherkenbaar’ worden.

Tornado’s waargenomen

Er zijn al tornado’s waargenomen in het zuiden van Florida. Zo’n 2,5 miljoen Amerikanen hebben het bevel of de waarschuwing gekregen te evacueren. De Amerikaanse president Joe Biden heeft gisteravond met de gouverneur van Florida Ron DeSantis gesproken om te kijken hoe de regering in Washington de staat kan helpen.

Voedsel, water en medicijnen inslaan

“In sommige gebieden zullen zich rampzalige overstromingen en levensgevaarlijke stormvloeden voordoen”, waarschuwde DeSantis. Hij drong erop aan dat bewoners de evacuatie-orders opvolgen en dat ze voedsel, water, medicijnen en brandstof inslaan.

Ook riep hij zevenduizend manschappen van de National Guard op om te helpen. In de hele staat geldt de noodtoestand. In meerdere plaatsen, waaronder Miami, Fort Lauderdale en Tampa, hebben de autoriteiten zandzakken uitgedeeld.

Intussen zit heel Cuba zonder stroom. Gisteren viel de elektriciteit in een deel van het land uit door de orkaan, die ook veel schade veroorzaakte, maar de autoriteiten lieten weten dat daar aan gewerkt werd. Later werd duidelijk dat de stroom overal uitviel.

RTL Nieuws / ANP

Orkaan Extreem weer Elektriciteit Cuba Verenigde Staten

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments