Home Lifestyle 5 manieren om het toilet te ontkalken

5 manieren om het toilet te ontkalken

Het ontkalken van bepaalde huishoudapparaten en kranen is iets wat veel mensen vaak uitstellen. En zo zit dat ook bij het toilet. Terwijl het een klusje is dat zo is geklaard. Hoe? We zetten 5 simpele manieren op een rij:

Het toilet schoonmaken is iets wat minimaal één keer per week moet gebeuren. Eerder kon je al lezen hoe je dat kan doen met een teentje knoflook. Maar aan het ontkalken van de wc wordt vaak niet of weinig aan gedacht. Gelukkig hoeft het allemaal niet zo moeilijk te zijn als het soms klinkt.

1. Baking soda en schoonmaakazijn

Het wondermengsel van baking soda en schoonmaakazijn zorgt ervoor dat je heel makkelijk je toilet kunt ontkalken. Strooi de baking soda in de wc-pot of alleen op de plekken waar je de kalk wil verwijderen. Vervolgens giet je er een scheutje schoonmaakazijn overheen. 

Schrik niet, want het kan flink gaan bubbelen wanneer de twee goedjes met elkaar in aanraking komen. Maar dat is juist goed! Laat het even intrekken en spoel het daarna schoon. Weg aanslag! Zorg ervoor dat je de ruimte laat luchten wanneer je aan de slag gaat met schoonmaakazijn.

2. Schoonmaakazijn

Huh? Nog een keer? Jazeker, nog een keer! Je kunt de kalk ook verwijderen met alleen schoonmaakazijn. Je moet hier alleen wel wat meer geduld voor hebben. Laat ook bij deze methode de ruimte goed luchten.

Nadat je een scheut schoonmaakazijn in het toilet hebt gegoten, doop je toiletborstel in de wc-pot en schrob je de randen van de pot. Dit moet vervolgens even een nachtje rusten. De ochtend erna spoel je simpelweg de wc door en is je kalkaanslag als het goed is verdwenen. Is het erg hardnekkig en is het nog niet meteen weg? Herhaal dezelfde stap dan nog een keer. 

3. Iets intensiever

Deze manier vergt wat meer werk, maar is ook effectief. Trek een handschoen aan en pak een schuurspons: schrobben maar! Je bent er misschien wat langer mee bezig, maar hiervoor hoef je geen chemische middeltjes te gebruiken om je toilet kalkvrij te krijgen.

En zo kom je van die geurtjes af!

Altijd een fris ruikend toilet? 5 luchtige tips

4. Tabletten

Voor het ontkalken van je toilet kan je twee verschillende soorten tabletten gebruiken. Namelijk vaatwastabletten en schoonmaaktabletten voor je kunstgebit. 

Een vaatwastablet gooi je het beste ’s avonds voordat je gaat slapen in de wc-pot. De volgende dag krijg je dan heel makkelijk – met de toiletborstel – de kalkaanslag weg.

Van de kunstgebittabletten kun je er het beste twee in de pot gooien. Laat het even bruisen en giet er dan voorzichtig een liter heet water overheen. Hierna schrob je de kalk gemakkelijk weg met de toiletborstel. 

5. Cola

Ja, je leest het goed. Cola is niet alleen een lekker drankje, maar helpt ook bij het ontkalken van je toilet. Wil je nou weten hoe dat precies werkt? Dat lees je hier!

Fotocredits:

  • Headerfoto: bymuratdeniz – iStock
  • Foto 1: ThamKC – iStock
  • Foto 2: john shepherd – iStock

Elke week de nieuwste tips en inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Dit is een artikel van

Joëlle de Niet

Schoonmaken Wonen Inspiratie

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments