Home Economie IEA waarschuwt: ook volgend jaar nog een groot tekort aan gas

IEA waarschuwt: ook volgend jaar nog een groot tekort aan gas

Het dichtdraaien van de Russische gaskraan zal tot ver in 2023 nog voor hoge gasprijzen zorgen. Om het gemis aan gas uit Rusland op te vangen, zijn alle pijlen gericht op LNG (vloeibaar gemaakt gas). En dat zorgt voor stress en onzekerheid op de internationale gasmarkt. 

Volgend jaar zal er wereldwijd 0,4 procent meer gas verbruikt worden dan dit jaar, verwacht het Internationaal Energieagenschap (IEA). “Onze verwachting blijft wel onzeker, niet in de laatste plaats vanwege de roekeloze en onvoorspelbare houding van Rusland”, aldus Keisuke Sadamori, directeur bij de IEA. 

Lees ook:

Poetin draait gaskraan verder dicht: strijd om LNG drijft prijs tot recordhoogte

Een andere factor die nog voor onzekerheid zorgt is hoe hard economieën geraakt worden door de hoge energieprijzen. Gevreesd wordt voor economische rampspoed als de energieprijzen nog heel lang hoog blijven en steeds meer huishoudens daardoor in de problemen komen. 

Gasverbruik flink omlaag

Dit jaar wordt er juist 0,8 procent minder gas verbruikt, verwacht het IEA. Dat is vooral te danken aan het terugschroeven van het gasgebruik in Europa. Tot nu toe daalde het het verbruik met 10 procent ten opzichte van 2021, meldt het IEA. 

Een belangrijke oorzaak van de daling van gasverbruik is dat fabrieken 15 procent minder gas verbruiken door het verminderen of zelfs stilleggen van de productie. 

Lees ook:

Zorgen om ontbrekend noodplan als er een oliecrisis ontstaat

Michaël Niewold

Internationaal Energie Agentschap BioLNG Gaswinning Gas Energiecrisis

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments