Home Buitenland Belgische jury: Nederlander schuldig aan doodslag op agent Spa

Belgische jury: Nederlander schuldig aan doodslag op agent Spa

Nederlander Yvo T. is volgens een Belgische volksjury schuldig aan doodslag op een agent in het Belgische Spa in 2018.  T. schoot de agent destijds dood. De 40-jarige Limburger bekende eerder dat hij verantwoordelijk is voor het ombrengen van de agent.

Justitie verzwaarde vandaag tijdens de zitting de aanklacht tegen T. van doodslag naar moord, maar de 12-koppige jury bepaalde toch anders. Die vond dat er geen sprake is geweest van voorbedachten rade en hield het dus bij doodslag. Voor moord zou T. zelfs tot een levenslange straf veroordeeld kunnen worden. 

Lees ook:

Limburger bekent doodschieten agent in Spa, maar herinnert zich niets

Na het weekend bepaalt de rechter de hoogte van de straf. 

Droeg een wapen

T. staat in België terecht omdat hij op 26 augustus 2018, de avond voor de Grand Prix van Francorchamps, in Spa ruzie kreeg en een café werd uitgezet, waarbij iemand een wapen bij hem zag. De politie werd gebeld, die vlak daarop een taxi aanhield waarin Yvo T. samen met zijn broer en een vriend wilde wegrijden.

Lees ook:

Agent doodgeschoten in Spa, Nederlander opgepakt na klopjacht

Volgens aanklager en de advocaten van de nabestaanden heeft T. meermaals kunnen bedenken hoe hij zou omgaan met die politiecontrole. Hij koos ervoor om uit te stappen, over een afstand van meerdere meters op agent Amaury Delrez af te lopen, hem een Walter P38 uit 1941 tegen zijn nek te zetten om vervolgens de trekker over te halen.

Vervolgens schoot T. volgens de aanklager tot viermaal toe gericht op de collega van de stervende agent, die terugschoot maar dekking moest zoeken achter een boom. 

RTL Nieuws / ANP

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments