Home Lifestyle Probeer eens een jaar lang niets nieuws te kopen. Kan makkelijk

Probeer eens een jaar lang niets nieuws te kopen. Kan makkelijk

Liever zijn voor je portemonnee én de planeet, hoe doe je dat? Elke week geven we tips voor een duurzamer en goedkoper leven. Deze week: consuminderen.

Wat worden we toch met ellendige nieuwsberichten om de oren geslagen, hè? Het is crisis op crisis. Niets houdt ons zoveel bezig als onze centen, die de komende winter(s) ook nog eens wel heel makkelijk in rook opgaan. Steeds meer mensen krijgen te maken met onnavolgbare hoge energierekeningen. En ben je nu nog niet aan de beurt dankzij je vaste contract, dan zit je ongetwijfeld met samengeknepen billen te wachten tot het zover is.

Er is, voor iedereen die op zoek is naar bezuinigingstips, één tip der tippen. Een inkoppertje van heb ik jou daar. Namelijk: wil je geld besparen? Koop niets nieuws. Klinkt misschien lullig, maar zo simpel is het wel. Klimaatpsycholoog en adviseur Elisah Pals doet het al zes jaar en wat ze in die tijd heeft geleerd zal een eyeopener zijn voor velen: “Alles wat je nodig hebt, heb je al. Als het écht zo essentieel is voor je leven, dan heb je het allang in huis.”

Vorige week:

Orde in de chaos! Waarom opruimen zo'n goed gevoel geeft

Pals kwam er bovendien achter dat als er iets kapot ging, ze het in veel gevallen niet hoefde te vervangen. “Ik ben echt gaan voelen als iets kapot ging: heb ik dit opnieuw nodig of eigenlijk niet? Veel dingen bleken helemaal niet belangrijk te zijn. Ik gun mensen om te ervaren hoe dat is, om niet meteen blind iets nieuws te kopen. Om te beseffen wat je écht nodig hebt als je op de stopknop drukt.”

En zie daar. De Facebook- en LinkedIn-challenge Koop een jaar niks nieuws was geboren. Begin september ging de groep, onder leiding van Nadine Maarhuis van MaatschapWij en Elisah Pals van start. Deelnemers vertellen elkaar hoe het ze vergaat. Ook worden er tips uitgewisseld, spullen aangeboden en trots knutsels geshowd. Zo maakte Manon een supertoffe lamp van gips, een Lego-mal en goudkleurige spuitverf die ze nog had. Ha!

Impact op het klimaat

Niets kopen is uiteraard lekker voor je portemonnee, maar daarnaast is het ook fijn dat je daarmee Moeder Aarde wat rust gunt. Pals: “Nieuwe spullen hebben op veel manieren impact op het klimaat: bij het maakproces, het vervoer, het gebruik ervan, maar ook after life: wat gebeurt ermee als jij er vanaf wil? Wordt het gedumpt of verbrand? Veel mensen staan daar niet bij stil.”

Lees meer:

Saskia kocht dit jaar niets nieuws: 'Om 'groen' hangt onterecht een spruitjeslucht'

En het zou helemaal niet erg zijn om daar wat vaker bij stil te staan, want de gemiddelde Nederlander heeft 3,6 aardes nodig om aan zijn behoefte te kunnen voldoen. Pals: “Ook al lijken we maar een klein land, we staan in de top tien van meest vervuilende landen ter wereld. We moeten veranderen, met z’n allen. En alle individuelen bij elkaar maken wel degelijk een verschil.”

Goed. Minder kopen dus. Maar wat als je nu echt iets nodig hebt wat je niet in huis hebt? Simpel: leen het van je buren. Of je vriendin. En kijk wat je nog meer allemaal kunt ruilen, lenen en huren. Er komen steeds meer geweldige initiatieven bij (waarover volgende week meer). Ook zijn er steeds meer plekken waar je je spullen kunt laten repareren en je kunt natuurlijk ook nog altijd tweedehands kopen.

Niets kopen: zo doe je dat

 • Word lid van de Facebookgroep Koop een jaar niks nieuws
 • Lucia Honzalez Schuett kocht een jaar niets, behalve eten. Ze vertelt erover in deze inspirerende Ted Talk.
 • Voor o.a. meer inzicht in de psychologische kant van het kopen: Tidymalism.

Lees ook:

Zo houd je meer geld over: 'Goedkoop is lang niet altijd duurkoop'

Kortom, mogelijkheden genoeg om iets niet kersvers uit de winkel te plukken voor de hoofdprijs, maar even stil te staan bij de vraag of het ook anders kan. Pals is na zes jaar minimalisme nog altijd blij met haar besluit. Ze hield niet alleen duizenden euro’s over, maar ook een beter gemoed. Zonder al die spullen voelde ze zich steeds lichter worden. “Ik voel me vrijer dan ooit.”

Wat levert het op?

Elke portemonnee is anders, en ons koopgedrag ook, maar als je alleen al op de zogenaamde ‘Latte factor’ bespaart, een koffie en broodje per dag buiten de deur, komt dat neer op 5 euro per dag. Tel daar de rest maar eens bij op! Pals: “Na anderhalf jaar niets kopen had ik genoeg geld gespaard om mijn ogen te laten laseren.”

Tips om zo weinig mogelijk nieuws te kopen

 • Kijk eerst eens wat je al hebt. Als je opruimt, zul je versteld staan van wat je al in je bezit hebt. Zie de aflevering van vorige week. 
 • Zoek uit waaróm je iets koopt. Voel je je rot, verveel je je, is shoppen je hobby? Zoek dan een andere hobby.
 • Schaf pas iets nieuws aan als het echt op is. En vraag je af als het ‘op’ is of je het eigenlijk wel echt nodig hebt of dat je het vervangt om het vervangen. 
 • Neem een paar dagen bedenktijd voor je iets online koopt. Als je in de winkel bent, loop dan eerst nog eens een rondje door de winkel.
 • Bedenk een doel voor het geld dat je bespaart voor iets groter dat je nodig hebt, zoals een elektrische auto, of bijvoorbeeld sneller aflossen op je hypotheek.
 • Schrijf jezelf uit voor nieuwsbrieven van winkels, zodat je niet verleid kunt worden.
 • Maak een verlanglijst aan, bijvoorbeeld op Pinterest voor de feestdagen of je verjaardag, en houd regelmatig bij of je iets nog wel echt wil hebben of dat je het weer kunt wissen.
 • Je kunt ook lenen, ruilen, huren. Voor tips, houd de komende weken deze rubriek in de gaten.

Bronnen: Porterenee.nl, Clevergirlfinance.com, Minimalistdutchie.com

Franke van Hoeven

Groen & gelukkig Duurzaamheid Winkelen Kleding

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments