Home Economie Huurprijzen in vrije sector gedaald, maar nog steeds hoog

Huurprijzen in vrije sector gedaald, maar nog steeds hoog

De gemiddelde vierkantemeterprijs van een huurwoning in de vrije sector is in het afgelopen kwartaal gedaald ten opzichte van het kwartaal ervoor. Er ging 0,8 procent vanaf. Toch zijn prijzen in de sector nog steeds hoog. “De Jonge moet in actie komen om op zijn minst de woekerprijzen in dit segment aan te gaan pakken”, stelt de landelijke vereniging van huurders

In de eerste twee kwartalen van dit jaar kwam de vierkantemeterprijs landelijk gezien nog boven de 17 euro uit. Nu duikt de prijs met 16,90 euro daar dus weer iets onder. Ten opzichte van het tweede kwartaal is de daling 0,8 procent, meldt onlinewoningplatform Pararius op basis van het huurwoningenaanbod op de eigen site.

Vergeleken met een jaar geleden stegen de prijzen wel nog steeds: met 0,6 procent.

 

Stijging grote steden

Ten opzichte van het derde kwartaal van 2021 is met name in grote steden sprake van een forse stijging.

Van de vijftien grote steden die zijn onderzocht steeg de prijs in Enschede (plus 13 procent) en Amsterdam (plus 10,3 procent) het hardst. In Nijmegen daalde deze juist.

De vierkantemeterprijzen lopen per regio ook sterk uiteen. In het derde kwartaal betaalden huurders in Drenthe zo’n 11 euro per vierkante meter. In Noord-Holland, waar de hoge prijs vooral wordt gestuwd door Amsterdam, was dit met 22 euro het dubbele.

Afvlakking stijging

De vierkantemeterprijs loopt weliswaar nog steeds op, maar een stuk minder hard dan de jaren vóór 2019, zegt Jasper de Groot, directeur van Pararius.

Lees ook:

Huurprijzen vrije sector stijgen verder: 8 procent erbij

“In het derde kwartaal van 2018 betaalden nieuwe huurders in de vrije sector gemiddeld 16,04 euro per vierkante meter. Dat is bijna 3,5 euro meer dan vier jaar eerder. In het derde kwartaal van 2022 is de vierkantemeterprijs ‘slechts’ 0,86 euro hoger dan vier jaar daarvoor.”

Woekerprijzen aanpakken

In een reactie op de cijfers stelt de Woonbond dat de plannen van minister Hugo de Jonge om de huurprijzen in de zogenaamde ‘middenhuur’ te reguleren niet ver genoeg gaan.

De Jonge wil onder andere dat voor woningen met een maandelijkse huur van maximaal 1000 euro de huurprijs wordt bepaald op basis van de kwaliteit van de woning.

Die grens is wat de Woonbond betreft te laag. Ook omdat de WOZ-waarde en het energielabel meer waarde krijgen, waardoor meer woningen boven die grens zullen uitkomen.

Lees ook:

Kabinet gaat middenhuurders beschermen tegen woekerprijzen

“De commerciële huursector is de afgelopen jaren gegroeid als kool. Inmiddels is ongeveer een miljoen huurwoningen, ongeveer een derde van de huursector, in handen van commerciële verhuurders. Vaak gaat het om kleinere particuliere beleggers die bestaande woningen hebben opgekocht om duur te verhuren. Hierdoor visten koopstarters vaak achter het net”, stelt de Woonbond, de landelijke vereniging van huurders.

“De Jonge moet in actie komen om op zijn minst de woekerprijzen in dit segment aan te gaan pakken.”

RTL Z / ANP

Pararius Huurwoningen Vrije sector huur Huurwoning

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments