Home Sport Iraanse topklimster spoorloos, dag na 'historisch' optreden zonder hoofddoek

Iraanse topklimster spoorloos, dag na ‘historisch’ optreden zonder hoofddoek

De actie van de Iraanse topklimster Elnaz Rekabi werd dit weekend nog 'historisch' genoemd. Zonder de verplichte hoofddoek deed zij mee aan klimkampioenschappen in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul. Inmiddels klinken er verontrustende berichten over Rekabi: haar vrienden kunnen geen contact meer met haar krijgen en ze zou zijn meegenomen naar de Iraanse ambassade.

De 33-jarige Elnaz Rekabi deed afgelopen weekend mee aan de Aziatische kampioenschappen. Uit protest met de Iraanse autoriteiten droeg ze tijdens de finale geen hoofddoek, ze had slechts een hoofdband in haar haren.

Sinds 1979 verboden

Daarmee overtrad ze de Iraanse wetten voor vrouwelijke sporters, want Iraanse vrouwen moeten hun haren sinds 1979 in het openbaar bedekken. Ook tijdens sportwedstrijden.

De actie van Rekabi kreeg veel lof en ging al gauw viraal op sociale media.

Inmiddels is die lof omgeslagen in bezorgdheid om Rekabi. Haar vrienden hebben aan de BBC laten weten dat zij niets meer van de topsportster gehoord hebben.

Mogelijk naar ambassade

Wat er precies gebeurd is, blijft onduidelijk, maar verschillende bronnen melden dat haar paspoort en telefoon in Zuid-Korea in beslag zijn genomen door de Iraanse autoriteiten.

Lees ook:

Verbrande hoofddoek, middelvingers voor ambassade: Sepideh in actie tegen Iran

Er gaan geluiden dat Rekabi naar de Iraanse ambassade in de Zuid-Koreaanse hoofdstad is gebracht. Morgen zou de delegatie terugvliegen naar Iran, maar Rekabi heeft volgens bronnen haar hotel al verlaten.

Wekenlang protesten

De actie van Rekabi werd ‘een ongelooflijk moment voor Iraniërs’ genoemd. In het land wordt de afgelopen weken geprotesteerd vanwege de dood van de 22-jarige Mahsa Amini in een politiecel. Zij werd door de Iraanse religieuze politie opgepakt omdat zij haar hoofd niet voldoende bedekt zou hebben.

De protesten hebben zich over de hele wereld verspreid: filmsterren en politici knippen hun haren af en ook bij de Iraanse ambassade in Den Haag wordt non-stop actiegevoerd.

Bekijk ook: Iraans protestlied gaat de wereld over

''Je mag je stem niet laten horen, dat wordt beschreven in dat lied. Ze snakken naar vrijheid'', legt deze Nederlandse zangeres met Iraanse roots uit.

Previous articleTina: ‘Hoe kom ik van mijn onsmakelijke steelwratjes af?’
Next articleStreamingdienst SkyShowtime kost 7 euro per maand in Nederland
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments