Home Buitenland Mensenrechtenorganisatie HRW: Russische soldaten martelden burgers Izjoem

Mensenrechtenorganisatie HRW: Russische soldaten martelden burgers Izjoem

Elektrische schokken, waterboarden, zware mishandelingen en bedreigingen met vuurwapens: via deze methoden werden burgers van de Oekraïense stad Izjoem door Russische troepen stelselmatig gemarteld. 

Dat meldt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) op basis van interviews met meer dan honderd inwoners van de stad in de regio Charkov in het noordoosten van Oekraïne. 

Zes maanden bezet

De martelingen vonden plaats tijdens de zes maanden dat de Russen de stad bezet hielden. In september meldde Oekraïne er een massagraf te hebben aangetroffen.

De slachtoffers wezen ten minste zeven locaties in de stad aan waar de soldaten hen zouden hebben vastgehouden en misbruikt. Twee van die plekken waren scholen.

Lees ook

Internationaal Strafhof vervolgt 80 Russen voor oorlogsmisdaden in Oekraïne

‘Geen willekeurige incidenten’ 

“Het wrede geweld en het misbruik in Izjoem waren geen willekeurige incidenten”, zegt onderzoeker Belkis Wille van HRW. “Meerdere slachtoffers deelden geloofwaardige verhalen met ons over soortgelijke ervaringen met marteling tijdens ondervragingen in faciliteiten die onder controle waren van Russische troepen en hun ondergeschikten.” 

Dat wijst er volgens Wille op dat ‘deze behandeling deel uitmaakte van een beleid en gepland was’.

Lees ook

Oekraïne vindt massagraf in heroverd Izjoem

Standrechtelijke executies

Van de ruim honderd ondervraagden zeiden vijftien mensen zelf gemarteld te zijn. Een van hen had banden met de strijdkrachten, de rest waren burgers. De families en vrienden van twee andere mannen die werden vastgehouden en gemarteld, zeiden dat die enkele dagen na hun vrijlating zelfmoord pleegden. Ook meldden diverse geïnterviewden dat Russische soldaten onder meer geld, juwelen, elektronica en auto’s van hen hadden afgenomen, aldus HRW.

Medio mei stelde HRW al dat Russische soldaten zich in het noordoosten van Oekraïne schuldig hebben gemaakt aan standrechtelijke executies van burgers, aan martelingen en aan andere mogelijke oorlogsmisdrijven. Die misdaden zouden zijn begaan in de eerste maand van de op 24 februari begonnen oorlog.

Bekijk ook – Oorlog overleefd, nu de winter: Oekraïners in Izjoem zijn wanhoop nabij

De oorlog in Oekraïne laat een spoor van verwoesting achter in de dorpen en steden die door Rusland bezet zijn geweest. Veel gebieden zijn bevrijd, maar gas, water of licht is er niet.

Previous articleAantal abonnees Netflix groeit weer en sneller dan verwacht
Next articleNog steeds geen spoor van vermiste Hebe en Sanne, massale zoektocht gaat door
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments