Home Buitenland Nieuwe Britse premier mogelijk maandag al bekend, uiterlijk eind volgende week

Nieuwe Britse premier mogelijk maandag al bekend, uiterlijk eind volgende week

Mogelijk weten de Britten maandag al wie de opvolger van Liz Truss wordt. De voorzitter van het comité dat over de interne verkiezing bij de Conservatieve Partij gaat heeft dat vandaag laten weten. Het duurt uiterlijk tot vrijdag 28 oktober voordat de nieuwe leider bekend is.

Geïnteresseerden voor het premierschap binnen de Conservatieve Partij hebben minimaal de steun van honderd partijgenoten nodig om mee te mogen doen aan de leiderschapsverkiezing. Dat betekent dat er hooguit plek is voor drie kandidaten, gezien de 357 zetels die de partij in het Lagerhuis heeft. 

Na de eerste stemronde op maandag blijven naar verwachting twee kandidaten over. In die eerste ronde mogen alleen politici van de partij stemmen. In een eventuele tweede ronde mogen alle leden van de Conservatieve Partij op de overgebleven kandidaten stemmen.

Misschien al maandag

Volgens partijvoorzitter Jake Berry bestaat er een reële kans dat maandag de nieuwe premier al bekend is als er maar één kandidaat is die de benodigde honderd of meer partijgenoten achter zich krijgt. Alleen partijgenoten die momenteel in het Lagerhuis zitten kunnen premier worden.

Lees ook:

Van bedorven sla tot Airbnb: Britten kunnen ook lachen om vertrek Truss

De Britten moeten op zoek naar een nieuwe premier nadat hun vorige premier Liz Truss vandaag al na 45 dagen aftrad. Zij volgde Boris Johnson op.

Johnson en Sunak genoemd

De overgang van Johnson naar Truss duurde aanzienlijk langer, er gingen twee maanden overheen voordat Truss als nieuwe premier werd aangesteld.

Diezelfde Johnson wordt nu weer genoemd als kandidaat. Ook Rishi Sunak, die de vorige verkiezing nog van Truss verloor, zou zich volgens Britse media verkiesbaar stellen. 

Het zal nu de eerste keer zijn dat koning Charles betrokken is bij de benoeming van een nieuwe premier. 

Bekijk ook: Liz Truss maakte vanmiddag haar aftreden bekend

Previous article‘Als ik de pijp uitga, dan ga ik naar Onze Lieve Heer en heb ik weer een perfect lijf’
Next articleMicrosoft werkt aan smartphone-versie Xbox Store
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments