Home Nett binnen Zelenski: Rusland wil dam opblazen en zo 'ramp van grote proporties' veroorzaken

Zelenski: Rusland wil dam opblazen en zo ‘ramp van grote proporties’ veroorzaken

De Oekraïense president Volodimir Zelenski beschuldigt Rusland ervan een dam te willen opblazen, wat zou leiden tot een 'ramp van grote proporties'. Het gaat om de Kakhovka-dam, een waterkrachtcentrale aan de rivier Dnjepr, ten oosten van de stad Cherson.

In zijn toespraak gisteravond zei Zelenski dat Russische troepen mijnen hebben geplaatst op de dam, meldt de Britse omroep BBC. Het gebied waarin de dam ligt, de regio Cherson, wordt op dit moment beheerst door Rusland, maar Oekraïense gevechtseenheden komen dichterbij.

Rusland op zijn beurt beschuldigt Oekraïne ervan de krachtcentrale, waar stroom wordt opgewekt, te beschieten met raketten.

Deportaties / evacuaties

Voor de Russen is de Kakhovka-dam van strategisch belang: het is een van de weinige overgebleven routes over de Dnjepr in de regio, die zij gedeeltelijk in handen hebben. Maar omdat Oekraïne aan een militaire opmars bezig is, zou Rusland zich voorbereiden op terugtrekking uit het gebied.

Rusland is al begonnen zo’n 50.000 tot 60.000 bewoners uit de regio weg te leiden. Volgens de Oekraïense regering gaat het om gedwongen deportaties, maar de nieuwe Russische commandant Sergei Soerovikin zegt dat het gaat om evacuaties. Die zouden nodig zijn omdat Oekraïne ‘verboden manieren van oorlogsvoering’ voorbereidt tegen de krachtcentrale, wat de bewoners in gevaar zou brengen.

Lees ook:

Onder 'Generaal Armageddon' bombardeert Rusland volop burgerdoelen

Volgens een Amerikaanse denktank voor oorlogsstudies (The Institute for the Study of War) is het geloofwaardig dat Rusland een rookgordijn van valse informatie opwerpt, zodat het later, wanneer de Russische troepen het gebied moeten verlaten, de dam kan vernietigen en daarvan Oekraïne de schuld kan geven.

Het vernietigen van de dam zou ervoor zorgen dat de wijde omgeving onder water komt te staan. En minstens zo rampzalig: het zou de watervoorraad in het zuiden van het land langdurig verstoren. Daardoor zou ook het koelen van de kerncentrale in Zaporizja in gevaar komen. “Als Russische terroristen de dam opblazen, heeft dat gevolgen voor honderdduizenden mensen” zei Zelenski. “Er liggen tachtig dorpen en steden in de zone die overstroomt, waaronder Cherson.”

Krim op het spel

De president meldde EU-leiders in een video ook dat Rusland al meer dan een derde van alle Oekraïense energie-infrastructuur heeft vernietigd. Dit leidt met de winter in aantocht tot grote problemen voor de burgerbevolking. Hij vroeg de bevolking van zijn het energiegebruik te beperken.

Een overstroming zou ook de gebieden treffen die Rusland nog wel in handen heeft. De watervoorraad van de Krim, het Oekraïense schiereiland dat Rusland in 2014 annexeerde, zou bijvoorbeeld in gevaar kunnen komen. Volgens Zelenski bewijst dit dat Poetin beseft dat hij niet alleen de oorlog in het oosten van Oekraïne kan verliezen, maar ook de controle over de Krim kwijt kan raken.

Bekijk ook: Bevrijd, maar totaal verwoest: zo ziet Oekraïens dorp er nu uit

Huizen doorzeefd met kogels, granaatinslagen op daken en een munitiedepot dat volledig is opgeblazen. Van het Oekraïense dorp Archangelsk aan het oostfront is weinig meer over, ziet onze correspondent Jeroen Akkermans.

Previous articleOok tennissters Sabalenka en Kasatkina zeker van WTA Finals
Next articleNederlands Repair Café uitgegroeid tot wereldwijd fenomeen: ‘Repareren is vaak makkelijk’
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments