Home Economie Mogelijk lager rapportcijfer voor Britse overheidsfinanciën

Mogelijk lager rapportcijfer voor Britse overheidsfinanciën

Kredietbeoordelaar Moody's denkt dat het mogelijk het oordeel over de kredietwaardigheid van de Britse overheid gaat verlagen. Er zijn zorgen over de politieke stabiliteit en de economie. Dat kan betekenen dat het land straks een hogere rente kwijt is.

De rating die bureaus zoals Moody’s geven, zijn belangrijk, omdat ze mede bepalen hoeveel rente een land (of een bedrijf) kwijt is als het geld leent.

Hoe lager de rating, hoe hoger de rente. Je leent immers liever geld aan een land, bedrijf of persoon waarvan je zekerder bent dat je je geld ook terugkrijgt, met rente. Als je het risico dat dat niet gebeurt hoger inschat, dan vraag je een hogere rente om risico dat te compenseren.

Lees ook:

Ook voorstanders ineens kritisch over brexit, maar 'terugdraaien is geen optie'

Signaal

Dat gisteravond alleen de ‘outlook’, oftewel de vooruitzichten, zijn verlaagd naar ‘negatief’, betekent nu niet onmiddelijk iets, zegt Stefan Koopman, econoom bij de Rabobank en gespecialiseerd in de Britse economie en de brexit.

Het oordeel van Moody’s blijft immers vooralsnog gelijk. “Maar het is wel een signaal dat er mogelijk een verlaging van het oordeel over de kredietwaardigheid aankomt als er niet snel een verbetering optreedt”, aldus Koopman.

Lees ook:

Britse premier Truss treedt af, ruim zes weken na aantreden

De Britse rating staat nu bij Moody’s op Aa3, dat is het op drie na hoogste niveau. Ter vergelijkijng: Nederland staat op Aaa, dat is het hoogste niveau.

Onzekerheid over politiek

Dat Moody’s somberder is over de Britse overheidsfinanciën komt door de grotere onzekerheid over het politieke beleid in de huidige tijd van zwakkere groeivooruitzichten en hoge inflatie, aldus Moody’s.

Lees ook:

Opgestapte Liz Truss kan ruim 130.000 euro per jaar claimen

Verder vreest Moody’s een risico op een blijvende verzwakking van de geloofwaardigheid van het beleid.

Truss

Wat dat betreft helpt het niet dat de Britten op zoek zijn naar de vierde premier in vier jaar tijd. Donderdag maakt Liz Truss bekend te zullen aftreden, na net iets meer dan zes weken premier te zijn geweest.

Truss wilde verschillende belastingen verlagen om de groei van de economie aan te wakkeren. Dat moest betaald worden door geld te lenen op de financiële markten, maar de staatsschuld van het Verenigd Koninkrijk is na de coronacrisis al hoog.

Lees ook:

Draai Britse regering: toch geen belastingverlaging voor rijken

Daardoor liep de rente op, ook met gevolgen voor Britse huizenbezitters die meer voor hun hypotheek moesten gaan betalen. Inmiddels zijn bijna alle voorgestelde maatregelen teruggedraaid.

Brexit

Na brexit is de rating van het VK al een paar keer verlaagd. Naast Moody’s zijn S&P en Fitch de andere twee belangrijke kreditbureaus.

S&P veranderde gisteravond niets aan het oordeel over de Britse kredietwaardigheid, maar S&P bracht al wel eerder de vooruitzichten terug naar ‘negatief’, net als Fitch. Daardoor duiden nu de vooruitzichten van alle drie de grote ratingbureaus op een mogelijke verlaging van de kredietwaardigheid in de toekomst.

Lees ook:

Strijd voor onafhankelijkheid leeft op in Schotland: 'Frustratie dat Londen voor hen bepaalt'

Wanneer er een nieuw oordeel van één van hen komt is lastig te zeggen. Zo wilde Moody’s onlangs niet eens officieel bevestigen dat het een oordel over de Britse kredietwaardigheid zou publiceren. Ook kunnen bepaalde gebeurtenissen ertoe leiden dat het oordeel tussentijds wordt gewijzigd.

Boris Johnson

Gisteren steeg de marktrente voor Britse overheidsobligaties wat. Maar dat kwam volgens Koopman niet door het besluit van Moody’s, maar door het nieuws dat Boris Johnson in beeld is om weer premier te worden.

Johnson moest juist begin juli aftreden, na een aantal schandalen.

Previous articleWielrenster Vos verovert Nederlandse titel op gravel
Next articleSmaakt de nieuwe McPlant als een ‘echte’ burger?
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments