Home Lifestyle Eindelijke een échte tuin in plaats van een kale stoep voor Ron...

Eindelijke een échte tuin in plaats van een kale stoep voor Ron en Els

In Haarlem is Tom met zijn team aan de slag gegaan voor Els en Ron. Recent hebben ze het huis eigenhandig verbouwd, alleen de geveltuin aanpakken bleek nog een uitdaging. Tom zijn hulp was dan ook meer dan welkom om van deze kale stoep een gezellige voortuin te maken met meer gezelligheid én privacy.

Het probleem

Eerder was het amper zichtbaar welk deel van de stoep nou eigenlijk behoorde tot de ‘voortuin’, omdat deze naadloos overging in de aangrenzende stoep. Els hoopte daarom ook dat Tom alle tegels uit hun geveltuintje zou verwijderen en in plaats daarvan hout of grind zou plaatsen. Verder wenste Ron iets meer privacy en minder uitzicht op de geparkeerde fietsen in de straat. Kortom: een gezellig geveltuintje met een lekker zitje, veel planten en vooral veel sfeer! 

De oude situatie

Het plan

Aan de hand van de wensen van de bewoners heeft Tom besloten om de L-vormige geveltuin meer privacy te bieden, met onder andere een vlonder, een gezellige zithoek en kastanjehouten palen.

Let op: Als je in je voortuin aan het werk gaat, dan ben je verplicht een klikmelding aan te vragen. Dit is een plattegrond waarop je kunt zien waar alle kabels en leidingen in de grond lopen, met onder andere water, gas en stroom. Anders is er kans dat je een leiding raakt en er iets kapotgaat. Je bent dan ook niet verzekerd als je geen klikmelding hebt.

Scheidingswand van palen

Nadat de erfgrens is bepaald zijn bijna alle tegels tot deze grens eruit gewipt en doormidden gezaagd en op de grens zijn kastanjehouten palen geplaatst. Zo ontstaat er direct een afgeschermde voortuin en hebben Ron en Els geen fietsen meer in het zicht. Voor een speels effect zijn ze geplaatst op verschillende hoogtes, maar niet hoger dan 1,30 m. Dat mag namelijk niet van de gemeente.

Beschutting met een groene haag

Kant-en-klaar hagen zijn de makkelijkste manier om direct meer privacy te creëren in de tuin, dus plaatste Tom een haagbeuk (Carpinus betulus). Deze heeft weliswaar wat ondersteuning nodig, dus plaatste Tom ook hier hardhouten palen in de grond.

Vlonders

Ondanks dat de tegels van Ron en Els weg mochten heeft Tom er een aantal laten liggen, ter ondersteuning van de houten vlonder. Deze zullen het douglas hout van de vlonder beschermen tegen vocht en weersinvloeden. Bij de tweede vlonder heeft hij worteldoek gebruikt in plaats van de oude tegels. Hiermee voorkom je dat wild groeiende planten alsnog door de vlonder heen groeien.

Verhoogde border

Tom is een groot fan van hergebruiken van oude materialen. De oude stoeptegels gebruikte hij daarom voor de verhoogde border in een ronde vorm. Hij brak de tegels doormidden en plaatste deze bewust niet helemaal recht, om ervoor te zorgen dat planten ertussendoor gaan groeien. Hierdoor oogt het een stuk speelser en groener.

Van stoep naar tuin

Bij de entree van het huis plant Tom een prachtige amberboom (Liquidambar), die in het najaar de mooiste herfstkleuren krijgt. Daarnaast geeft hij de olijfboom die eerder in een grote pot stond nu een nieuw plekje in de grond. In een andere hoek van de tuin zet hij een vingerplant met bijzonder grote bladeren (Fatsia japonica).

Een hortenisa die je misschien niet zo vaak ziet is de eikenbladhortensia (Hydrangea quercifolia). Deze heeft in het najaar warme kleuren en in de zomer mooie witte bloemen. Ook zijn de ‘oude’ planten waar Ron en Els met veel aandacht voor hebben gezorgd gewoon weer teruggeplaatst in hun splinternieuwe tuin.

De basis van de tuin

Na het openbreken van de stoep heeft Tom invulling gegeven met een looppad van klinkers. De tegels worden niet allemaal weggegooid, want deze werden natuurlijk gebruikt voor de border. Met flachkorn (dubbeltjesgrind) creëert hij tenslotte een natuurlijke uitstraling en ontstaat er een looppad naar de vlonder met het zithoekje. 

Vrolijke zithoek

De tuin is helemaal compleet met een fijne en kleurrijke zithoek. Nu hebben ze eindelijk een lekker plekje om in alle rust te zitten uit het zicht van voorbijgangers.

Shop the Look

Kiezels/ flachkorn | douglas houten vlonderdelen | kant en klaar haag | opsluitband | houten stoel | bijzettafel | zitkussen 

Dit is een artikel van

Anne Tjon-A-Joe

Tom Groot Boer Tom Tuin Tuinieren Eigen Huis & Tuin

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments