Home Lifestyle Zo organiseer je je werkplek volgens de Japanse 5S methode

Zo organiseer je je werkplek volgens de Japanse 5S methode

De Japanse 5S methode maakt het makkelijk om structuur, overzicht en rust te creëren op jouw (thuis)werkplek. De 5S staat voor scheiden, schikken, schoonmaken, standaardiseren en in stand houden en maakt onderdeel uit van het Lean concept. Oorspronkelijk werd de methode gebruikt voor werk in de productie, maar dit is net zo goed toe te passen bij kantoorwerk.

S1: Scheiden (Seiri)

Stel jezelf eens de volgende vraag: Welke spullen die op jouw bureau staan heb je dagelijks nodig om je werk te doen? Haal vervolgens de overbodige spullen weg van je werkplek om meer rust te creëren in je hoofd. Probeer het niet alleen te verplaatsen, maar ook weg te doen wanneer iets helemaal niet meer bruikbaar is. Denk daarbij aan oude documenten of een overschot aan pennen die het lang niet allemaal meer doen.

S2: Schikken (Seiton)

Nu je al meer overzicht hebt gecreëerd is het een kwestie van de belangrijkste spullen op een vaste plek plaatsen. De spullen die je het vaakst nodig zult hebben leg je natuurlijk niet in de onderste la, maar ergens waar je snel en makkelijk bij kan. Verder is het handig om de spullen van dezelfde taak bij elkaar te leggen.

Elke week de leukste tips en inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

S3: Schoonmaken (Seiso)

Het schoonmaken zou je misschien liever voor het schikken willen doen. Dit zal zorgen voor een gezonde werkomgeving. Desinfecteer je toetsenbord, muis en koptelefoon regelmatig maar doe dit wel voorzichtig om storingen en schade te voorkomen.

S4: Standaardiseren (Seiketsu)

Standaardiseren zal routinematig gedrag stimuleren. Maak daarom een planning om deze methode consistent te blijven herhalen en een vast onderdeel te maken van je dag of week. Lees hier hoe jezelf je het makkelijkst nieuwe routines aanleert.

S5: Standhouden (Shitsuke)

Elke keer dat je het 5S proces herhaalt is het de bedoeling dat je continu streeft naar verbetering. Je zal dus elke keer een stukje kritischer kijken naar de spullen op je werkplek en hoe goed je het schoonmaakt.  

Nieuwe gewoonte aanleren?

Last van uitstelgedrag? Zo maak je van schoonmaken een gewoonte!

Fotocredits:

  • Headerfoto: shironosov
  • Foto 1: Panuwat Dangsungnoen

Dit is een artikel van

Anne Tjon-A-Joe

Schoonmaken Beter werken Productiviteit Thuiswerken

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments