Home Lifestyle Tweedehands cadeautjes voor sinterklaas of kerst? 'Voor kinderen maakt het niets uit'

Tweedehands cadeautjes voor sinterklaas of kerst? ‘Voor kinderen maakt het niets uit’

Liever zijn voor je portemonnee én de planeet, hoe doe je dat? Elke week geven we duurzame bezuinigingstips. Deze week: tweedehands is stukken goedkoper en vaak nog origineel ook. Ideaal dus voor de komende feestdagen.

Lieve mensen, we doen ons best hè? Zeker nu het Nationale Klimaatweek is, en overheid, bedrijven en wij, brave burgers, even extra stilstaan bij wat we kunnen doen om bewuster te leven. Simpelweg minder kopen is voor consumenten misschien wel de makkelijkste manier om geld én de natuur te (be)sparen. 

Máár, eerlijk is eerlijk, de feestdagen staan voor de deur en de komende tijd staat in het teken van cadeautjes hamsteren. Want heel leuk als je voor jezelf consumindert, maar we gaan oma bij de oudejaarsdis natuurlijk niet zomaar negeren, en ons kroost willen we ook graag verwennen tot op het bot. Het is tenslotte maar één keer per jaar sinterklaas en/of kerst.

Vorige week:

Niet meteen weggooien! 'Mensen denken te snel dat dingen niet te repareren zijn'

Iedereen die weleens een kringloopwinkel is binnengestapt of online heeft gestruind weet dat je een schatkist instapt waar je de zeldzaamste parels kunt ontdekken. Zoals gebaksbordjes met gouden rand voor vijftig cent per stuk of een toffe hanglamp die onvervalst jarenzestig-design blijkt te zijn. Ook vondsten die we in het normale leven nooit zouden kunnen betalen, zoals die prachtige Viktor & Rolf-jurk met korset, zijn tweedehands makkelijk én voor een leuk prijsje te vinden.

Tweedehands is, kortom, een spannend avontuur, maar nog lang niet iedereen is daarvan overtuigd: 54 procent van de mensen koopt tweedehands, zegt Rick Verkuyl, Sustainability Officer bij Marktplaats, het nog altijd waanzinnig grote tweedehands platform met maar liefst 8 miljoen unieke bezoekers paar maand. “Hoe mooi zou het zijn als nog meer mensen hun zolder gaan opruimen en spullen gaan verkopen en meer mensen tweedehands gaan kopen?”

Hardnekkige vooroordelen 

Kinkje in de kabel is dat er nog altijd hardnekkige vooroordelen leven over tweedehands. Dat bleek ook weer toen Marktplaats ouders en kinderen uitnodigden voor de nieuwe feestdagencampagne. Verkuyl: “Ze wisten van tevoren niet wat er gaat gebeuren, het was een reallife experiment. De kinderen mochten spelen in een kartonnen paleis vol gedoneerd tweedehands speelgoed, de ouders antwoordden in de tussentijd wat ze van tweedehands speelgoed als cadeau vinden: ‘Vies’, ‘niet cool’, ‘nieuw is prettiger’. En: ‘Ik wil alleen het beste voor mijn kind’. Alsof nieuw het beste voor je kind is. Dat zijn juist gebruikte items, want: minder emissies en grondstoffen. Wat blijkt als je het de kinderen zelf vraagt? Zij geven er totaal niet om en vinden het tweedehands speelgoed fantastisch.”

Lees meer:

De vijf spelregels… bij de kringloop

Marktplaats hoopt meer mensen te laten zien: tweedehands is niet vies of eng, maar een fijne manier om duurzamer met spullen om te gaan. Ook leuk: sinds kort staat bij 25 procent van de Marktplaats-bezoekers bij sommige producten, zoals babyspullen, vermeld hoeveel je gemiddeld per productcategorie aan CO2-uitstoot bespaart door tweedehands in plaats van nieuw te kopen. Niet alleen in cijfers, maar ook met een concreet voorbeeld. Een tekst bij een kinderwagen luidt bijvoorbeeld: “Je bespaart gemiddeld 45.6 kg aan CO2-uitstoot door tweedehands te kopen in deze categorie. Dat staat gelijk aan van Amsterdam naar Brussel rijden met een benzineauto.”

Verkuyl: “We wilden onze bezoekers bewuster maken van de positieve impact die ze hebben en ze helpen om duurzame beslissingen te nemen.” Het voelt alsof je een sticker van de juf krijgt.

Lees ook:

Zo scoor je prachtige, tweedehands interieuritems

Veel foto’s? Hoelang actief?

De CO-2uitstoot staat nog lang niet overal vermeld, maar mocht je denken: goh, best leuk om de komende feestdagen eens tweedehands te proberen, heeft Verkuyl nog wat tips om tot een goede online aankoop te komen: “Bekijk eerst nieuwe items, zodat je weet wat de kenmerken zijn, hoe de reviews zijn en wat de prijs is. Kijk vervolgens of je het tweedehands kunt vinden. Kijk naar advertenties met veel foto’s, dat zijn mensen die er moeite voor hebben gedaan. Vergelijk veel. Op foto’s kun je al verschil in kwaliteit zien. Stel vragen aan de verkopers als je iets wil weten. Check de reviews van de verkoper. En kijk hoelang iemand actief is, als dat één dag is kun je misschien beter even verder scrollen.”

Wat levert het op?

Tweedehands is stukken goedkoper dan nieuw. Dit varieert van 20 procent voor iets wat nog bijna nieuw is, tot soms wel 90 procent of zelfs gratis voor items die in de weg staan.

Tweedehands: wat scoor je waar?

 • Spullen voor nop vind je op o.a. Gratisaftehalen en Weggeefhoek.
 • Overzicht van kringloopwinkels in Nederland en 100%kringloop. Online kringloopwinkels: Onlinekringlopen, Kringloopapp.
 • Grote online platformen: Marktplaats, Ebay en design/vintage afdeling op Catawiki.
 • Spullen in de buurt via apps als Nextdoor en Buurtapp en via Facebookgroepen.
 • Tweedehands kleding vind je in de winkels van Episode, online bij Vinted, The Next Closet, designer vintage scoor je o.a. bij Vestaire Collective.
 • Meubels: Whoppah en Reliving.
 • Boeken: Boekwinkeltjes, Booknext en DeSlegte.  

Ps. Tweedehands cadeaus zitten natuurlijk niet meer in de originele verpakking. Wil je ze mooi inpakken, dan vind je hier inspiratie.

Online spullen verkopen? Tips!

 • Bedenk goed wat het juiste platform is voor jouw spullen.
 • Maak goede foto’s die allemaal in dezelfde stijl zijn en waarop je goed kunt zien wat je aan te bieden hebt. En zorg dat alleen het product dat je verkoopt op de foto staat.
 • Bedenk een goede prijs: hoe nieuwer/in goede staat, hoe hoger het percentage van de nieuwsprijs je ervoor kunt vragen. Wees duidelijk wat je voor iets wil hebben.
 • Kijk wat anderen voor hetzelfde product vragen en kijk hoe je jouw advertentie net wat aantrekkelijker kunt maken.
 • Zorg dat je de spullen goed verzorgd aanbiedt: niemand wil een ongestreken lodderig bloesje kopen.
 • Zorg voor een volledige tekst over je items (maten, kleur, hoe het valt), schrijf een pakkende titel en gebruik relevante zoekwoorden.
 • Na een week niet verkocht? Plaats de advertentie opnieuw om beter gevonden te worden, en plaats je advertentie ook in je eigen netwerken en buurtapps.

Bronnen: Duurzaamheidskompas, Hetkanwel

Franke van Hoeven

Groen & Goed Geld Duurzaamheid Speelgoed Kleding Kerstmis Sinterklaas

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments