Home Nett binnen Europese Commissie: Airbnb moet data delen met overheden

Europese Commissie: Airbnb moet data delen met overheden

De Europese Commissie wil met nieuwe regels Airbnb en andere woningverhuurplatforms dwingen om data over verblijven te delen met overheden. De platforms hebben geleid tot zorgen over de gevolgen voor de woningmarkt en overlast door toeristen.

De Europese Commissie heeft maandag nieuwe regels rond woningverhuurplatforms, zoals Airbnb, voorgesteld. Hierdoor moeten overheden meer informatie krijgen over het gebruik van de platforms per regio, zodat ze effectiever beleid zouden kunnen maken. Ook moeten verhuurders zich in de hele EU op een vergelijkbare manier registreren.

Versnippering

EU-landen hebben nu nog een sterk verschillend beleid rond de verhuurplatforms. De Commissie wil ‘de huidige versnippering aanpakken’ door regels op te stellen over het delen van gegevens door de online-platforms. De regels moeten ook bijdragen aan de handhaving van illegale verhuur.

Zo moeten de vereisten voor de registraties van verhuurders in alle EU-landen worden gelijkgetrokken. Daarbij krijgen hosts een uniek registratienummer, dat ze bij hun advertenties moeten vermelden. “Overheidsinstanties kunnen registratienummers opschorten en platforms vragen om niet-conforme hosts te verwijderen”, aldus de Europese Commissie.

Data over verblijven

De online-verhuurplatforms zouden maandelijks automatisch data met nationale overheden moeten delen over het aantal gehuurde nachten en gasten. De gegevens moeten worden opgeslagen op één digitaal toegangspunt dat beschikbaar zal zijn voor alle overheidsinstanties.

De gegevens mogen worden hergebruikt voor toerisme-statistieken. De EU-lidstaten kunnen volgens het voorstel aan de bedrijven sancties opleggen als ze de verplichtingen niet naleven.

Lees ook

Airbnb rolt 'anti-feest-systeem' uit in strijd tegen huisfeesten

Zorgen over woningtekort en overlast

Overheden in meerdere wereldsteden, zoals Amsterdam, Parijs en New York, hebben de afgelopen jaren al strengere regels opgelegd aan Airbnb en de verhuurders op dat platform. Dat deden ze vanwege zorgen over woningtekorten en overlast door toeristische verhuur van huizen.

Als de EU-landen en het Europees Parlement een akkoord over het voorstel bereiken kan de nieuwe wetgeving over twee jaar van kracht worden. Airbnb heeft nog niet op het plan gereageerd.

Lees ook

Overal werken? Airbnb toont voortaan hoe snel de wifi is

Strenge regels in Amsterdam

Wie in Amsterdam via Airbnb zijn woning verhuurt, moet sinds vorig jaar al een registratienummer bij de advertentie plaatsen. De gemeente Amsterdam deelde boetes uit aan mensen die hun woning verhuurden via het platform en zich niet aan de regels hielden.

Deze zomer stopte Amsterdam echter met het uitdelen van sommige boetes aan verhuurders in afwachting van nieuw beleid. Dat gebeurde na klachten van Amsterdammers die ten onrechte hoge boetes hadden gekregen.

Volg Bright voor meer tech:

Luister onze podcast

Kijk onze video’s

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

Bright

Airbnb Europese Commissie Privacy Toerisme Big data Overheid Woningmarkt Huurwoning Vakantie Reizen Hotel Amsterdam Nederland …

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments