Home Buitenland Amerika naar stembus, Bidens Democaten staan op verlies

Amerika naar stembus, Bidens Democaten staan op verlies

Tientallen miljoenen Amerikanen gaan naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen, en peilingen geven aan dat de Republikeinen zullen winnen. Dat betekent dat president Joe Biden zijn politieke plannen wel kan vergeten.

Het gaat om zogeheten midterm-verkiezingen, die in het midden van de ambtstermijn van de president plaatsvinden. In onderstaande video legt correspondent Erik Mouthaan uit hoe de partij van president Biden zijn meerderheid in het parlement zo maar eens kwijt kan raken.

De verwachting is dat vannacht of morgenochtend al duidelijk wordt dat de Republikeinen de meerderheid veroveren in het Huis van Afgevaardigden, Amerika’s Tweede Kamer. In de Senaat kan het nog spannend worden.

Lees ook:

Verkiezingen VS: stemmen op keurige types én lawaaiige schandaalfiguren

“Het is gebruikelijk dat de oppositie wint in de midterms”, zegt correspondent Erik Mouthaan. “Amerikanen zijn bezorgd over de hoge inflatie, maar ook over misdaad die op sommige plekken aan het groeien is. Zwevende kiezers vinden dat Biden en zijn partijgenoten geen goede oplossingen hebben bedacht voor die problemen.” 

Vrees voor geweld

De vorige verkiezingen in de VS liepen uit op maandenlange hertellingen en een bestorming van het parlement. Ook nu is er angst voor geweld. Ook zijn er al kandidaten die gezegd hebben dat ze een eventuele nederlaag niet zullen accepteren. 

Oud-president Donald Trump liet gisteravond tijdens een campagnebijeenkomst in Ohio weten dat hij volgende week dinsdag, op 15 november, met een ‘heel grote aankondiging’ komt. Of Trump zich opnieuw verkiesbaar stelt voor de presidentsverkiezingen van 2024 is niet duidelijk, maar hij zinspeelde daar in de afgelopen maanden wel vaak op. 

Volg het verkiezingsnieuws via RTL Nieuws

De komende dagen lees en zie je het nieuws over de midterms op onze site en in onze uitzendingen. Ook praten correspondenten Erik Mouthaan en Sopie van der Meer je bij, in video’s op de site en op Instagram.  

Previous articleMetaal ontroesten en lakken: zo doe je dat!
Next articleEerste verlies na negen overwinningen voor basketballers Bucks
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments