Home Economie Nigeriaanse vrouwen geven zaak tegen Shell op om 'onzekere uitkomst'

Nigeriaanse vrouwen geven zaak tegen Shell op om ‘onzekere uitkomst’

De Nigeriaanse vrouwen die Shell aanklaagden om betrokkenheid bij de executies van hun echtgenoten in 1995, staken de rechtszaak tegen het bedrijf. De vier vrouwen begraven de juridische strijdbijl omdat ze de 'vreselijke gebeurtenissen steeds herbeleven, terwijl de uitkomst van de juridische procedure erg onzeker is'.

Dat laat een advocaat van de vier vrouwen aan persbureau Reuters weten. De rechtbank in Den Haag oordeelde in maart van dit jaar al dat er geen sluitend bewijs is voor de beschuldigingen van de vrouwen.

De vrouwen verloren de zaak, maar hadden in principe nog de mogelijkheid om bijvoorbeeld in hoger beroep te gaan.

Schijnproces van negen activisten

De zaak ging om de dood van negen activisten die in de jaren 90 protesteerden tegen de manier waarop Shell olie won in de Nigerdelta. De zogenaamde Ogoni Nine werden in 1995 opgehangen na wat wereldwijd werd gezien als een schijnproces.

Volgens de weduwen werkte Shell destijds nauw samen met het toenmalige regime in Nigeria. Het bedrijf zou de autoriteiten er zelfs toe hebben aangezet de mannen onterecht te arresteren en op te sluiten.

Lees ook:

Nigeriaanse weduwen verliezen zaak tegen Shell: geen sluitend bewijs

De rechtbank van Den Haag ging begin dit jaar niet mee met de bewering van de vrouwen dat het olie- en gasbedrijf diverse Nigerianen heeft omgekocht om valse getuigenissen af te leggen.

Er was onvoldoende bewijs voor omdat de beschuldigingen ‘voor een groot deel waren gebaseerd op aannames en interpretaties’, oordeelde de rechtbank.

Wel eerdere schikking

Shell trof in 2009 wel een schikking van meer dan 15 miljoen dollar met nabestaanden van de geëxecuteerde mannen. Het bedrijf nam nooit de schuld op zich.

In een verklaring benadrukte Shell gisteren opnieuw dat het de beschuldigingen altijd heeft ontkend. Wel schrijft het oliebedrijf dat ‘dat op geen enkele wijze afdoet aan het tragische karakter van de gebeurtenissen in 1995’.

Lees ook:

Duizelingwekkende winst voor Shell: 18 miljard dollar

RTL Nieuws / ANP

Shell Rechtszaak Olie Nigeria

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments