Home Lifestyle Dierenarts Piet legt uit: Waarom katten je soms aanvallen en hoe je...

Dierenarts Piet legt uit: Waarom katten je soms aanvallen en hoe je het voorkomt

Vandaag beantwoordt dierenarts Piet Hellemans een kijkersvraag over kattige katten. Hij legt uit hoe je zo'n aanval van een kat kunt voorkomen en hoe je met de speciale 'gebruiksaanswijzing' van sommige katten om kunt gaan. Ook heeft hij Noortje meegenomen; een lieve poes die soms wat kattig uit de hoek kan komen.

‘Waarom valt mijn kat mij aan?’

Inez heeft een kijkersvraag ingestuurd voor Piet over haar lieve en sociale kat Kelly. Hoewel ze het erg fijn hebben samen, is het niet altijd zorgeloos. Zo valt Kelly haar weleens aan, voornamelijk als ze in bed ligt. Inez kan hier erg van schrikken en vraagt zich af waarom Kelly dit doet. 

Tips van Piet

Op dit soort momenten kan de schrik groot zijn, zeker wanneer jij zelf rustig ligt te slapen. Maar katten zijn nou eenmaal jagers en nachtactieve dieren. Overdag liggen ze over het algemeen lekker te slapen, maar ‘s nachts willen ze graag wat doen. Soms bewegen je tenen bijvoorbeeld en dan valt de kat aan. De prooi, jouw voet in dit geval, reageert. Dit maakt het extra leuk voor de kat.

Piet vermoedt dat Kelly een beetje een te saai leven heeft. Hij denkt dat ze overdag wat meer uitgedaagd moet worden om lekker te spelen en te bewegen. Dit resulteert in een goede nachtrust waarbij ze haar baasje met rust laat en lekker gaat slapen.

Wat als je kat overdag rustig is en lekker wil relaxen?

Sommige katten hebben geen behoefte om te spelen overdag en willen gewoon slapen en relaxen. Het makkelijkst is om er dan een andere kat bij te hebben zodat ze met elkaar kunnen spelen. Als ze dan ook nog eens ongeveer van dezelfde leeftijd zijn of een overeenkomende karaktereigenschap hebben, kunnen ze veel aan elkaar hebben. Ze kunnen dan lekker ravotten en elkaar afmatten tijdens het spelen.

Lees ook:

Wel of geen tweede kat? Dit moet je weten en zó pak je het aan

Het kan ook zo zijn dat je te weinig ruimte hebt en dat een tweede kat daarom ook geen optie is. Of dat je een kat hebt die niet zo gek is op andere katten. Noortje is ook z’n kat, in dit geval moet je als baasje zelf voor entertainment zorgen. Er zijn veel kattenspelletjes of kattenpuzzeltjes, maar het leukste is om zelf te gaan puzzelen. Je kan een spel maken waarbij de kat moeite moet doen om zijn snoepje te vinden. Dit heet hersenwerk voor dieren. Bij een kat moet je het niet te moeilijk maken, want dan hebben ze er geen zin meer in.

Katten zijn moeilijk te lezen en bepalen zelf wat ze wél en niet willen doen. Dankzij deze algemene tips van Piet verrijk je het leven van je huisdier en van de band die je met je huisdier hebt. Maar als het gedrag omtrent het aanvallen niet verandert, dan moet je een professional inschakelen die het gedrag observeert en er passend advies over kan geven. 

Adopteer Noortje de poes

Noortje is een driejarige poes en is nog op zoek naar een baasje die om kan gaan met haar speciale gebruiksaanwijzing. Ze komt van het Griekse eiland Lesbos en vindt het heerlijk om buiten te zijn. Daarom heeft ze ook echt een tuin nodig om lekker in te spelen en op avontuur te gaan.

Ze heeft wel een beetje een gebruiksaanwijzing. Zo houdt ze niet heel erg van jonge kinderen of van honden. Voor de rest is het een hele lieve poes die op dit moment tijdelijk bij een gedragsdeskundige woont. De deskundige biedt zelfs aan om het potentiële nieuwe baasje van Noortje samen te begeleiden in het hechtingsproces. Denk jij dat Noortje goed bij jou zou passen? Bekijk meer informatie over de poes op Verhuisdieren.nl. 

Fotocredits:

  • istock

Elke week nieuwe tips en inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Dit is een artikel van

Nieke Kuperus

Piet Hellemans Dieren Huisdieren Dierenwelzijn Eigen Huis & Tuin

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments