Home Economie Energiesteun voor kleine ondernemers fors uitgebreid

Energiesteun voor kleine ondernemers fors uitgebreid

De energiesteun voor ondernemers in het midden- en kleinbedrijf stijgt flink. Het percentage dat deze ondernemers kwijt moeten zijn aan energiekosten daalt naar 7 procent. In de oorspronkelijke plannen was dat nog 12,5 procent.

Door de verlaging komen fors meer ondernemers in aanmerking voor de energiecompensatie. De overige voorwaarden voor de TEK blijven wel van kracht, schrijft minister Micky Adriaansens van Economische Zaken aan de Tweede Kamer.

Bedrijven mogen maximaal 250 medewerkers in dienst hebben en moeten een jaarlijks verbruik hebben dat hoger is dan 5000 kuub gas óf 50.000 kilowattuur elektriciteit.

‘Mooi nieuws’

Het verruimen van de steun komt na forse kritiek vanuit het midden- en kleinbedrijf op de oorspronkelijke plannen. Die zouden veel te weinig bedrijven soelaas bieden.

Daarom heeft het ministerie van Economische Zaken de berekening van de tegemoetkoming nogmaals onder de loep genomen. Er bleek een fout te zijn gemaakt, waardoor veel minder bedrijven voor de energiesteun in aanmerking kwamen dan het kabinet voor ogen had.

De energiebelasting voor ondernemers werd eerst beschouwd als een variabel onderdeel van de berekening waarmee de energie-intensiviteit (het percentage van de omzet dat naar energiekosten gaat) wordt bepaald. Dat is nu een vast onderdeel geworden, waardoor het percentage van de omzet om in aanmerking te komen omlaag kan naar 7 procent.

Lees ook

Energiesteun helpt vrijwel geen enkele ondernemer: 'Net genoeg voor 2 weken'

Het is onhandig dat deze fout is gemaakt, zegt politiek verslaggever Roel Schreinemachers. “Tegelijk moest de regeling met stoom en kokend water bedacht worden, dus heel vreemd is het niet dat er dan iets misgaat. Een deel van de ondernemers die eerst niet in aanmerking kwamen, kunnen nu in ieder geval gerust zijn dat ze alsnog geld krijgen.”

Een van die ondernemers is bakker Kees Boonzaaijer. Hij is 10 tot 11 procent van zijn omzet kwijt aan energiekosten. In de eerste instantie viel hij dus buiten de boot. Hij verhoogde de afgelopen tijd drie keer zijn prijzen, onder andere vanwege de energiekosten. “Dit is wel lekker, een beetje gecompenseerd worden.” 

Het VVD-Kamerlid Hawre Rahimi is blij dat het kabinet heeft willen luisteren naar de kritiek van de ondernemers. “Dat is mooi nieuws. Meer bakkers, slagers en andere hardwerkende ondernemers vallen nu onder de regeling”, zegt hij. Ook zijn D66-collega Romke de Jong is verheugd: “Zo komen ondernemers de winter door.”

Tuinders ook meer geld

Met de TEK krijgen ondernemers de helft van de energiekostenstijging boven een bepaalde drempel vergoed. Voor gas is dat 1,19 euro per kuub; voor elektriciteit 35 eurocent per kilowattuur. Daarbij geldt een maximum steunbedrag van 160.000 euro. 

Ook landbouwbedrijven zoals tuinders vallen onder de regeling. Voor hen gold vanwege Europese regels een lager maximum bedrag per onderneming van 62.000 euro. Die regels zijn versoepeld door de Europese Commissie, waardoor zij nu ook recht hebben op maximaal 160.000 euro.

Lees ook

Hoge stookkosten bakkers: lost een minder hete oven iets op?

De verlaging van het omzetpercentage betekent niet dat de regeling het kabinet meer geld gaat kosten, zegt Schreinemachers. Die kosten staan nog steeds geraamd op 1,65 miljard euro. Als het percentage niet was aangepast zou dat bedrag niet volledig zijn gebruikt. 

Peildatum

Omdat Europa nog toestemming moet geven voor de regeling, kan openstelling duren tot het tweede kwartaal van 2023. Energie-intensieve mkb’ers die nu al in acute problemen zitten kunnen een verzoek voor uitstel van het betalen van belasting indienen. Daar zal soepel mee worden omgegaan.

Ook moet het ministerie nog een peildatum kiezen waarop de ondernemers die de steun aanvragen moeten voldoen aan de 7 procentseis. De regeling geldt van november 2022 tot eind 2023.

Dat de energiekosten voor bakkers enorm de pan uit zijn gerezen de afgelopen maanden, zie je in onderstaande video:

Previous articleRusland trekt troepen terug uit Oekraïense stad Cherson
Next articleDierenarts Piet legt uit: Waarom katten je soms aanvallen en hoe je het voorkomt
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments