Home Economie Windpark op zee gaat energie opslaan op de zeebodem

Windpark op zee gaat energie opslaan op de zeebodem

Het nieuw te bouwen windpark op zee Hollandse Kust West gaat niet alleen energie produceren, maar ook grootschalig energie opslaan. De Groningse startup Ocean Grazer gaat grote batterijen op de zeebodem bij het park leggen voor de eigenaar van het windpark, het Duitse energiebedrijf RWE.

De batterij die door Ocean Grazer is ontwikkeld, is geen batterij zoals we die kennen uit de elektrische auto of elektronische apparaten. Het is meer een grote zak met water op de bodem van de zee die onder grote druk wordt volgepompt als er te veel windenergie is. En die vervolgens leeg wordt gelaten op dagen of uren met geen of weinig wind. Met behulp van een turbine aan de mond van de zak met water dat onder druk staat, wordt dan elektriciteit opgewekt.

In onderstaande video die we deze zomer maakten, leggen we de werking uit:

Enorme zakken met water

In de video zie je een testopstelling met een luchtzak op kleine schaal. De grote ‘batterijen’ krijgen een omvang van 100 meter lang en 15 meter breed. Door er meerdere naast elkaar te leggen krijg je een volgens Ocean Grazer-oprichter Frits Bliek een batterij van wel 2 kilometer lang. “Het is fantastisch dat we dit nu voor het eerst grootschalig kunnen gaan maken”, zegt Bliek. “We waren al lang op zoek naar een grote partij die onze technologie wil gaan gebruiken.”

Met de ontwikkeling van het windpark kunnen zo’n 1 miljoen huishoudens van duurzame energie worden voorzien. Ocean Grazer denkt vele gigawatturen aan elektriciteit op te kunnen slaan op dagen met veel wind.

Windparken moeten nu als er al genoeg stroom in het net zit, worden stilgezet. Op andere momenten moet er toch met gascentrales worden bijgestookt omdat er dan weer een tekort is. Op die momenten met een tekort aan groene stroom, kan de batterij van Ocean Grazer worden gebruikt. Het park op 50 kilometer van de kust en met de volledige naam Hollandse Kust West VII moet eind 2026 klaar zijn voor gebruik. 

Lees ook

Windparken profiteren van steeds hardere wind

Eigenlijk een oude technologie

De Ocean Grazer is een alternatief voor andere manieren op grootschalig stroom op te slaan zoals waterstof of grote conventionele batterijen. Volgens Bliek kan zijn systeem ook heel goed naast waterstof werken. “Wij hebben meer een opslagcapaciteit die je voor een paar uur of een dag gebruikt. Bij waterstof is dat meer opslag voor langere termijn.”

Bliek noemt het feit dat zijn systeem ook na jaren nog steeds net zo krachtig is een voordeel ten opzichte van conventionele batterijen. “Die nemen na verloop van tijd in capaciteit af. Dat is bij ons systeem niet zo.”

Hij vergelijkt het graag met een waterkrachtcentrale zoals we die onder meer in de bergen zien. “Ook daar staat water onder hoge druk te wachten tot de energie nodig is. Een techniek die zich al tientallen jaren heeft bewezen. Wij bouwen zo’n centrale, alleen dan onder water.” 

Previous articleKabinet wil goedkoop internet voor mensen met kleine beurs
Next articleToni Bienemann kocht monument: ‘Uit catalogus Duits veilinghuis’
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments