Home Economie Dit verdient Oranje met deelname aan het WK

Dit verdient Oranje met deelname aan het WK

Het WK in Qatar wordt voor de deelnemende teams het meest lucratieve ooit. Zelfs als Nederland de groepsfase niet overleeft, gaat het team naar huis met 8,6 miljoen euro. Acht vragen en antwoorden over het WK en de financiën.

1. Hoeveel geld is er te verdelen?

De 32 landen kunnen samen 440 miljoen dollar (424 miljoen euro) verdienen. Dat is 40 miljoen dollar (38 miljoen euro) meer dan bij het WK in 2018 in Rusland waar Nederland ontbrak omdat het team van bondscoach Dick Advocaat zich niet wist te kwalificeren. De startpremie alleen al bedraagt ongeveer 1,5 miljoen dollar en dan heeft de bal nog niet gerold. Dat geld is puur om voorbereidingskosten te dekken.

2. Hoe komt de FIFA aan al dit prijzengeld?

Een groot deel komt van de verkoop van uitzendrechten voor tv, online en radio aan mediabedrijven over de hele wereld. Daarnaast heeft de wereldvoetbalbond een aantal sponsoren, zoals Adidas, Coca-Cola, Visa, Qatar Airways en het Chinese bedrijf Wanda Group. Hoeveel de FIFA binnenhaalt met de verkoop van uitzendrechten en uit sponsoring maakt de bond echter niet bekend. Maar qua budget: naar verwachting komen de verdiensten van de FIFA aan het eind van dit jaar boven de 7 miljard dollar uit en dat is ongeveer 600 miljoen dollar meer dan begroot.

Lees ook:

Prijzengeld voor proftennissers ATP met recordbedrag omhoog

3. Een enorm bak met prijzengeld, maar die euro’s gaan natuurlijk hoofdzakelijk naar de winnaar?

Nee hoor. Meedoen aan het WK is op financieel gebied sowieso al winnen. Het levert dus minstens 9 miljoen dollar op, zelfs als je de groepsfase niet overleeft. Kom je wel een ronde verder, dan loopt de teller voor Oranje op naar 13 miljoen dollar (12,5 miljoen euro). Weer een ronde verder gaat het om 17 miljoen dollar.

4. Leuk, maar denk je nu echt dat Nederland de kwartfinale gaat halen?

Volgens een voorspelling van EA Sports wel. Die kwartfinale is wel het eindpunt. Argentinië gaat het WK winnen volgens dezelfde simulatie, waarbij onder meer gekeken is naar de ratings van de teams. Geloof je niet in voorspellingen? EA Sports had bij de laatste drie WK’s de winnaar goed voorspeld. Topscoorder wordt volgens de simulatie Messi, gevolgd door onze eigen Memphis Depay die zes goals zal maken.

Lees ook:

Deze kroegen zenden het WK niet uit: 'Dit voelt als bloedgeld'

5. Wat krijgt Nederland als ze toch de halve finale haalt?

In de halve finale word je slapend rijk, zelfs als je een wanprestatie levert. Bij een vierde plaats verlaat je het toernooi met 25 miljoen dollar en de derde plaats brengt 27 miljoen dollar op. Er is 30 miljoen dollar gereserveerd voor de verliezende finalist. De winnaar krijgt maar liefst 41 miljoen, al is de eer natuurlijk veel belangrijker.

6. Mogen de spelers dit geld houden?

Dat zouden ze wel willen. Het is vooral de KNVB die rijk wordt van het WK. Wel krijgen de spelers premies. Hoeveel dat nu is, maakt de voetbalbond niet bekend. Maar we weten dat de spelers bij het laatste WK waar we bij waren, in 2014 in Brazilië, ongeveer 30.000 euro kregen voor een gewonnen wedstrijd. En dan verdienen de voetballers ook nog geld met individuele sponsorcontracten.

Lees ook:

FIFA strikt Chinees bedrijf Wanda Group

7. En verdienen de voetbalclubs ook iets, want die moeten de geselecteerde spelers weken missen terwijl ze wel salaris betalen?

Wereldvoetbalbond FIFA geeft 215 miljoen euro aan de clubs die spelers afstaan aan de nationale elftallen tijdens het komende WK in Qatar, zo maakte de organisatie bekend. Dat komt per dag neer op iets meer dan 10.000 euro per speler. Clubs worden vergoed vanaf de voorbereidingsperiode.

8. Wat kost de organisatie van dit WK Qatar eigenlijk?

Ontzettend veel. Het land telt maar 2,9 miljoen inwoners en had helemaal geen geschikte infrastructuur. Qatar heeft volgens Front Office Sports ongeveer 220 miljard dollar gespendeerd om alles op tijd af te krijgen. Zeven van de acht voetbalstadions zijn bijvoorbeeld nieuw gebouwd, ook ging ontzettend veel geld naar de bouw van hotels. 

Het is daarmee het duurste WK dat ooit is georganiseerd. De sjeiks kijken niet op een cent. Ter vergelijking: het een na duurste WK in 2014 in Brazilië kostte slechts 15 miljard dollar. Het geld van het rijke Qatar komt voornamelijk uit aardgasbronnen. Het land heeft een bruto binnenlands product van 180 miljard euro.

Het WK bij RTL Nieuws

RTL Nieuws volgt Oranje op het WK voetbal, een van de grootste evenementen ter wereld. We doen verslag van alle gebeurtenissen rondom het Nederlands elftal, maar uiteraard ook van de schaduwkanten van het toernooi in Qatar, zoals de behandeling van arbeidsmigranten en de rechten van vrouwen en de lhbti-gemeenschap.

Op deze WK-pagina vind je artikelen en video’s, maar ook het programma van alle wedstrijden. Het WK begint op 20 november, op 18 december is de finale.

Malini Witlox

FIFA WK voetbal Nederlands elftal Geld Qatar

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments